Samma deg – två olika bröd

Ett bra knep om man vill få lite variation är att baka olika bröd med samma deg. I dag blev det tre stycken dinkelbröd både med och utan valnötter.

310 g surdeg (matas dagen innan, jag matade med lika delar vildjäst och vetemjöl)
700 g dinkelsikt
110 g dinkel fullkorn
360 g vatten
15 g salt
30-40 g valnötter per bröd

Kör utan salt på låg växel i 8 minuter. Tillsätt salt och kör på högre växel i 5 minuter. Låt degen vila i inoljad plastlådai två timmar, stöt samman degen två gånger under tiden. (Man viker degen inåt en gång från varje håll, och pressar samtidigt ur luften.)

Vält ut degen på mjölat bakbord och dela i bitar på 500 g. Rundriv och låt vila 30 minuter under plastfilm. Baka ut till önskad form, jag gjorde ett runt bröd som fick jäsa i korg över natten, och två valnötsbatarder. Man tar helt enkelt en rundriven bulle, drar ut till en rektangel och strör valnötterna över. Vik sedan ett treslag. Det fina är att valnötterna inte krossas i degblandaren utan lägger sig fina och hela inne i brödet.

Lägg degen så att du har kortsidan mot dig. Vik in de övre hörnen mot mitten, som när man gör ett pappersflygplan. Rulla sedan mot dig, och spänn degen hela tiden så att du får ett avlångt bröd som är bredare på mitten.

Låt jäsa i korg eller mjölad handduk med skarven uppåt i 26° varm ugn, med en skål hett vatten i botten. Kolla genom att trycka lätt på degen, om den snabbt går tillbaka är den klar. De här bröden fick jäsa i 4 timmar.

Värm ugnen till 250° med sten eller plåt inne. Lägg upp bröden, snitta och sätt in dem samtidigt som du sprutar in vatten. Efter fem minuter sänker du värmen till 225° (jag har varmluft och sänker till ca 190°). Lufta var tionde minut tills bröden är klara, det tar cirka 40 minuter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s