Livspusslet

Jag skulle nog inte säga att min bakning tar upp en orimligt stor del av vårt liv. Till exempel är det ju bara en tredjedel av frukostbordet som går åt till att kavla croissanter.

Mellan två heltidsjobb, dagishämtningar och tusen andra saker finns det små luckor där man kan sätta russinjäst, mata surdeg, grädda bröd, diska jäskorgar. Den här veckan har jag bakat enkla surdegsbröd två gånger, så här gick det till:

Onsdag
17.30
Jag matar surdegen och lagar kyckling medan Ante kokar Boeuf Bourguignon till morgondagens middag. Surdegen får stå framme över natten övertäckt med plast.

Torsdag
06.00
Jag går upp och blandar
400 g surdeg
400 g vatten
15 g jäst
675 g vetemjöl
20 g havssalt
Jag kör utan salt i degblandaren i 7 minuter. Under tiden sätter jag på kaffe och tar fram frukost. Tillsätter salt och kör i 5 minuter till. Sedan lägger jag degen i en inoljad plastlåda med lock. Passar också på att mata en surdeg som jag ska använda i kväll. Den låter jag stå framme, övertäckt med plast.

6.20
Väcker Ante och barnen, duschar, ser till att alla klär på sig, äter frukost…. ja det vanliga helt enkelt.

6.45
Liten paus i morgonrutinerna, nu är det dags att stöta degen. När det är klart packar jag ihop mina jobbsaker, sminkar mig, borstar tänder, plockar bort frukosten.

7.30
Nu har degen jäst i 1,5 timme. Medan Ante bråkar med barnen om skor och jackor i hallen välter jag ut degen på mjölat bord, väger upp i tre bitar om ca 500 g, rundriver och lägger i jäskorgar som jag ställer in i kylen.

7.50
Går hemifrån och hinner precis lämna båda barnen till dagis och skola. Är på jobbet strax efter åtta.

Enkelt vitt surdegsbröd, färdigt lagom till middagen.

17.00
Hemma igen, Myra har tre kompisar med från dagis. Sätter på ugnen och bakar av bröden. Först i 250° i 5 minuter, sedan sänker jag till 225°. Luftar 3 gånger under baktiden, som hamnar kring 30 minuter. Under tiden värmer jag Boeuf Bourguignon, kokar ris och sätter en deg som ska jäsa i kylen över natten:
600 g surdeg som jag matade i morse
600 g vatten
7 g jäst
200 g dinkelsikt
800 g vetemjöl
30 g salt
Kör i degblandare i 7 minuter utan salt, sedan 5 minuter med salt. Lägger i inoljad plastlåda med lock.

18.15
Dags att stöta degen. Lägger tillbaka den i plastlådan. Nu är maten klar! Myras kompisars föräldrar har kommit, vi hjälps åt att duka fram middagen och samla ihop barnen. Första omgången bröd är precis klart att skäras upp. Barnen förderar helt klart brödet framör Boeuf Bourguignon med ris.

19.00
Välter ut degen på mjölat bakbord, jag delar den i fyra bitar om ca 550 g, rundriver och lägger i jäskorgar. In i kylen.

19.30
Barnen leker medan vuxna dricker vin och äter mörk choklad till efterrätt. Sämre kan man ha det.

Fredag
6.00
Går upp och sätter på ugnen. Bakar av bröden i två omgångar parallellt med frukost, väckning, påklädning… i eftermiddag åker vi till Solhaga, så det är lite extra jox med packningen.

7.50
Iväg till dagis, skola och jobb medan bröden svalnar på galler. Allting går om man bara vill…

2 reaktioner på ”Livspusslet

  1. Psst. Ska överaska med ett riktigt gott bröd som jag hittade i ica-butiken. Det är en gyllenbrun limpa från ett litet familjebageri som heter Skogaholm. Men säg inget till Sara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s