Kolapaj med röda vinbär till Kerstin

Nu hänger vinbären tungt på buskarna borta vid staketet. En del av dem ska användas i kväll till att fira farmor Kerstin på namnsdagen med en gudomligt god paj som min mamma har lärt mig.

Till pajskalet:
125 g smör
1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl

Till kolasåsen:
2 dl grädde
1 dl ljus sirap
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör

Till garnering:
3–4 dl färska röda vinbär

Pajskal
Blanda havregryn, smör och socker. Rör sedan ner mjölet och tryck ut degen i en pajform (gärna med löstagbar kant), ca 24 cm i diameter. Degen är ganska mjuk, så ta gärna hjälp av en bit plastfolie så blir det mindre kladdigt. Grädda pajskalet i 200 grader i 20 minuter.

Kolasås
Koka grädde, socker och sirap under omrörning i 15 minuter då det bör ha blivit en krämig kolasås. Rör ner vaniljsocker och smör. Låt såsen svalna (men inte stelna) innan du häller den i pajskalet. Hit kan man förbereda ett par dagar innan servering.

Garnera sedan med 3-4 d färska röda vinbär strax innan servering.
Servera med vispad grädde eller vaniljglass.

5 reaktioner på ”Kolapaj med röda vinbär till Kerstin

  1. Vilken sockerbomb detta var! Kokade kolasåsen kanske lite för kort tid så den blev lite lättflytande och inte så seg. Men sött och gott var det. Pajskalet hade en tendens att bränna fast i formen, kanske borde ha smort den? Eller om det var den rinniga kolasåsen som ställde till det.

    1. Ja visst är den härlig! Jag har hört talas om att vissa gör den här med hallon, men jag tycker absolut att det behövs något syrligt för att väga upp det söta. När jag gör den blir pajskalet inte alls sådär hårt, utan tvärtom aningens för mjukt. Du kan kolla om kolan är färdig genom att ta upp lite på en tesked och släppa ner i ett glas kallt vatten. Om den klumpar sig och bildar en mjuk kula är den färdigkokt.

  2. Nä då. Den är svår att få loss. Det krävs i det närmaste hacka och spett. Men det är värt det! tycker Mamma Bodil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s