Skållad rågpyramid och Dinkelskådebröd räddar homestylingen

Bakläxa nummer sju: Skållad rågpyramid. När vi gjorde den på Jan Hedh-kursen var en av slutsatserna att det borde varit lite rågsurdeg i, för karaktärens skull. Därför gjorde jag en egen variant av receptet. Allting gick snett, eftersom batterierna i min våg tog slut precis när jag skulle mäta upp en kritisk mängd fint rågmjöl. Låter som världens lamaste ursäkt, men det är faktiskt sant. Här är min högst opålitliga beskrivning av ingredienser:

Dag 1: skållning
500 g fint rågmjöl
740 g kokande vatten
Plastade över och lät stå över natten i rumstemperatur. Skållningen var 69°.

Dag 2: bortgörning
100 g rågsurdeg
450 g vatten
12 g jäst
650 g fint rågmjöl (för lite!)
24 g havssalt

Knådade på låg hastighet i 10 minuter. Degtemperatur 28°. Jag slog upp degen direkt, delade i bitar på 500 g som jag formade till runda toppiga koner med hjälp av stora mängder fint rågmjöl på bakbordet. Degen kändes på för lös.

Bröden fick jäsa i 90 minuter, därefter satte jag in dem i 250° varm ugn. Efter fem minuter sänkte jag till 200°. Eftersom svartbrödet häromdagen blev degigt lät jag bröden vara inne längre, 60 respektive 120 minuter för att kunna jämföra.

Utvärdering
Det var en fröjd att se dessa bröd komma ur ugnen. Lite väl platta kanske, men med väldigt fina sprickor. Lika stor blev besvikelsen då jag delade dem och såg att de var degiga inuti. Om jag hade haft mer mjöl i degen hade bröden blivit genomgräddade och hållit formen bättre. Tur att de i alla fall kunde komma till användning som skådebröd vid fotografering av lägenheten på Norra Liden som nu är ute till försäljning på Hemnet.

Tragik! Tur då att allting gick som smort med mitt ljusa bröd:

Dinkelskådebröd
600 g vatten
200 g rågsurdeg
10 g jäst
800 g vetemjöl
100 g dinkelsikt
24 g havssalt

Jag knådade på låg växel i 8 minuter utan salt, därefter i 3 minuter med salt. Degtemperatur 28°. Degen fick vila 120 minuter i inoljad plastlåda, jag vek samman två gånger under tiden. Jag slog upp bröden i bitar på 600 g, formade försiktigt till treslag som jag lade med skarven neråt i korgar.

Ett av bröden fick jäsa i 60 minuter innan jag gräddade det i 35 minuter, först 250° i fem minuter, sedan 200 grader i 30 minuter. Jag luftade ett par gånger under tiden. Detta bröd sprack fantastiskt fint.

De andra två bröden fick jäsa nio timmar i kyl, innan jag gräddade dem på exakt samma sätt. De blev mycket fina på bild, och såg även bra ut inuti. Och framför allt smakade de helt fantastiskt gott när jag, Ante och fotografen kastade oss över dem efter flera timmar av joxande med olika stativ, blomvaser, fruktskålar, kuddar och gardiner. På Hugo Ericson Ost i Saluhallen hade jag nämligen inhandlat min favorit bland vitmögelostar: Brillat Savarin, samt en mycket fin marmelad på mörka körsbär och lakrits. Mums!

En reaktion på ”Skållad rågpyramid och Dinkelskådebröd räddar homestylingen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s