På rätt kurs med Jan Hedh

Vi är sexton personer från hela landet som går utbildningen, som ska hålla på till 2012. Flera har egna bagerier, andra är som jag på väg in i yrket. Två gånger om året träffas vi och bakar som galningar.

Den här gången fick vi vara hos Lars och MenaLyckans stenugnsbageri i Hunnebostrand . De har gjort en liknande resa som den jag själv just har påbörjat. Det är helt ovärderligt för mig att höra om deras erfarenheter och se hur de har byggt sitt bageri.

Även denna gång hade vi en hel del fokus på briocher. En riktig bagare måste kunna prestera en vettig brioche, menar Jan Hedh. Vi bakade också en hel del svenska bröd. Sursött, laputa, hönökakor. Vi fick lära oss att fläta franskbröd och zopf. Och sista dagen fick vi göra fina skådebröd med rosor, vindruvsklasar och blad.

Det är intensivt och rörigt på kursen, svårt med många processer på liten yta. Men man får göra det bästa av situationen och vara på hugget om man vill lära sig något. Och det vill man. Man får inte heller vara rädd för att göra bort sig. Jan Hedh skräder inte orden när något går fel, det var på gränsen till att jag fick gå till skamvrån efter att ha rullat osäljbara småfranskor. Men efter lite instruktioner och nya försök fick jag bättre kläm på det. Tur  att jag har så otroligt fina bagarkompisar på kursen, vi stöttar varandra när självförtroendet får däng. Och Jan är faktiskt också väldigt positiv och snäll när det går bra, jag fick fint beröm för både skådebrödshjärta och tolvfläta.

En av mina uppgifter var att övervaka det så kallade vetemjölsexperimentet, vi bakade exakt samma bröd under samma förutsättningar med sex olika mjöler som tagits med från olika delar av landet. Det är helt otroligt vilken skillnad det är. Mitt hemmamjöl från Berte Qvarn klarade experimentet riktigt bra, men Jans favorit var Hävla kvarn som gav den mest intressanta strukturen. Tyvärr hade ugnen tappat i värme när vi skulle grädda de första bröden, så experimentet blev inte riktigt så vetenskapligt som vi hade tänkt oss.

Jag kommer snart att börja en ny serie om bakläxor här på bloggen, den här gången tänker jag inte vänta till de sista tre veckorna! Utmaningen till nästa gång är att bli bättre på fristående bröd, många av oss behöver öva mer på att rundriva och skapa bättre spänning i degen så att bröden blir höga och fina i formen. När vi bakar fristående bröd finns ingenting att gömma sig bakom, inga korgar och formar som kan rädda ett dåligt hantverk, säger Jan Hedh. Det är hård träning som gäller helt enkelt.

Sista dagen och dags för utvärdering. Jan Hedh klämmer kritiskt på ett flätat franskbröd som får godkänt.
Men den där bedrövliga briochen tycker han inte ens att vi behöver dela på mitten för att titta på inkråmet, för det syns lång väg att den inte duger. Hem och träna!

13 reaktioner på ”På rätt kurs med Jan Hedh

 1. Kul att få kika in på kursen! Det verkar vara tuffa bandage med Janne.

  Vilket av de där limporna hade Berte-mjöl?

  Förresten har jag startat en egen bröd-bakar-blogg. Kolla gärna in mina snedsteg där.

  Martin H

 2. Den bedrövliga briochen … Har aldrig använt de orden tillsammans någon gång i hela mitt liv. De ligger bra i munnen dock. Även om uppkomsten är att förbanna.

  1. Tack! På något sätt måste man ju kompensera… och sorry Martin, jag glömde fråga om flytande surdegen! Ska ringa Jan och fråga.

  1. Många tycker att Jan Hedhs recept är lite väl komplicerade. Men han är fantastiskt inspirerande och otroligt kunnig, det är inget snack om saken.

 3. Hej Sara,

  jag är nyfiken på exakt vilken kurs du går? Det låter som något som jag skulle vilja göra – jag när en dröm om att kunna starta ett eget bageri, och behöver lite mer djuplodande kunskap om bakning.

  1. Hej Ewa! Det är tyvärr ingen kurs som går regelbundet, utan ett särskilt projekt där 16 bagare från hela landet träffas regelbundet. Men kolla eldrimner.com, de har kurser både i mathantverk och hur man startar verksamhet.

 4. Hej Sara! Vilken underbar sida du har om ditt bageri och vägen dit. Jag har tidigare gått på en helgkurs med Jan Hedh, jag blev helt frälst med att baka och han är verkligen kunnig i det han gör.Min idol är det.
  Jo, nu undrar jag om du vet om han kommer att ha nån mer kurs som du gick? Jag har redan anmält mig till Eldrimners mathantverkskurs, men skulle vilja gå en längre kurs. Tack för en trevlig blogg.
  mvh Ulrika

  1. Hej Ulrika, tack för dina fina ord! Jag tror inte att det blir någon mer kurs som den här, men jag tror att du säkert kan hitta liknande genom Eldrimner längre fram, kolla med dem om det är något planerat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s