En stenugn förvandlas

Nu händer det grejer i gamla bakstugan. För att stenugnen från 1900 ska fungera på riktigt krävs lite handpåläggning. Nu har muraren John Fisher och hans assistent Samiy har varit här i ett par dagar och gjort underverk med gamlingen.

I vanliga fall bygger John helt nya stenugnar, bland annat har han gjort Lars och Menas ugn på Lyckans Stenugnsbageri i Hunnebostrand. En modern stenugn har bättre förbränning och håller värmen mer effektivt. Men en gammal ugn duger bra, särskilt om man isolerar den lite extra och sätter på en tät lucka. John kom dessutom på att man kan använda det gamla asknedkastet som en kanal för förbränningsluft, vilket gör att det nu går att elda med ugnsluckan stängd. Jag vill ju gärna att den ska hålla värmen flera timmar i sträck.

Nu kanske en del tycker att det är ett stilbrott att göra som jag och välja en modern lucka, i stället för en gammal med krusiduller. Men jag vill på något sätt visa att detta är ett tidlöst bageri. Ni kommer inte att få se mig utklädd i huckle, träskor och volanger. Jag kommer alltid att sätta gott bröd i första rummet, sedan får det gärna vara bakat enligt gamla traditioner om det bidrar till kvaliteten. Annars får det vara, barkmjöl och sånt är jag aningen skeptisk till.

Före: Luckan i gammal stil togs bort. Efter: Ny lucka, fronten isolerad med keramikskiva och rockwool, lucka nedtill och alla kanter tillfixade och fina med hjälp av gammalt tegel som vi hade sparat. Längst bak på ugnen fanns en sandbädd, det var den typ av isolering man använde förr. I stället ligger där nu två lager rockwool, och den gamla sanden blev lerbruk att putsa utsidan av ugnen med. Så småningom ska den målas med kalkfärg.

15 reaktioner på ”En stenugn förvandlas

 1. Coolt! Där kommer du att fixa Hallands bästa bröd!

  Tänkte du baka allt i den där stenugnen. Eller ska du komplettera med en eldriven ugn också?

  Själv är jag på jakt efter en baksten till ugnen. Lite mindre skala alltså. :) Är i valet och kvalet om jag ska åka till ett byggvaruhus och köpa marksten, eller en specialgjord baksten för femdubbla priset, eller kolla med nån stenfirma i trakten som kanske kan fixa till en lämplig sten till mig. Nåt ska det bli i alla fall.

  Ha´re!

  1. Nej jag ska ha en stor elektrisk stenugn också :)
   Köp en bakskiva av granit eller kalksten. Jag har kalkstensskivor i mina hemmaugnar, de kostade 350 kr styck. Du kommer att märka stor skillnad!

  1. Ja, det blir nog specialupplagor av lite olika bröd i den här ugnen, lite för att kunderna också ska kunna uppleva skillnaden! Vi får se hur långt värmen håller, men jag vill baka så mycket som möjligt i den såklart.

 2. Jämrans vad grant!
  Jag sade det tidigare idag och jag säger det igen- du är så in i nordens spot on! I ditt vackra, tidlösa stenungsbageri kommer du att baka magiska bröd i evigheters evigheter. Eller så länge du vill.
  Fast jag skulle ju hemskt gärna vilja se dig i huckle och volanger, bara en endaste gång..;D
  Stor kram och TACK för alla underbar energi du tankade över till mig idag!

 3. Så fint det blir!! Man blir allt väldigt avundsjuk på din fina ugn. Tänk vilka resurser det finns i gamla hus. Roligt att få följa med i processen. Det är nog många som ser framemot premiären av bageriet. Finns det några tisplaner för detta?

 4. Vilken total feeling och lycka.

  Grattis till ert ”glassiga” projekt hoppas att det ska bli uppskattat med ett gott bröd.
  Vart får ni ert mjöl ifrån?
  Hoppas att det blir stenmalet i vart fall.

 5. Hej! Min kollega känd som filmstjärnan tipsade om din blogg. Vi har nämligen sommarhus på Grimsholmen och åker ofta till Slöinge och Asige, när öppnar du? Kommer det vara bara bageri eller fik också?
  Heja heja i alla fall.

 6. Hej Sara, ni är så välkomna! Bageriet öppnar i januari, då kan man köpa bröd, bullar och kakor här. Och visst kan man få sig en kopp gott kaffe till bullen, jag tänkte ha några fikabord utanför på sommaren. Vi får se hur poppis det blir, vi kanske får göra om hela trädgården till café, vem vet?

 7. Har precis ätit en skiva av ditt fantastiskt goda bröd jag köpte på Tjolholms Slott. Vad var det för bröd och var kan man köpa det i framtiden?

  Lycka till med bageriet!

  // Christian

  1. Hej Christian, tack! Kan det vara det mörka dinkelbrödet? Alla bröd som jag hade med till Tjolöholm kommer att säljas i bageriet på Ågatan 2 från och med början av nästa år. Plus ett par ställen till… men det är lite hemligt än så länge! :)

 8. Hej!

  Äntligen en sida med lite info om stenugnar och bakning i en sådan, tack.
  Jag råkar ha en stenugn i mitt hus och nu ska vi äntligen försöka baka i den. så där 10 limpor har vi tänkt. Har sökt recept men inte hittat något som inte är surdegsbröd. Är det någon som har ett bra recept? Skulle också vilja ha recept på typ tjocka hönökakor,Juliakakor eller Hällekakor från Bohuslän.
  Men finns inte recept så får vi väl pröva oss fram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s