Å, ni fantastiska män…

Äntligen är bageribygget igång, och vilka fantastiska dagar det har varit! Tobbe, Jörgen och Anders från Veka entreprenad har schaktat jord och sten ur huset så att vi kan gjuta ny grund. Dessutom har de grävt ur rabatter, räddat diverse rosenbuskar, plattat till grus, fixat nytt avlopp och lagt rör ihop med Calle från Calles VVS. Börje och Mikael från BMT Eltjänst har matat in jättetjocka elkablar till ugnen. Vår klippa till snickare, Jan, har hjälpt oss att beställa fönster och riva de återstående väggarna. Och det sista jag såg innan jag åkte hemifrån i morse var hur Thomas från Exakt Håltagning stämpade upp taket i mitt lilla provkök för att ta sig ner i granitgrunden med en jättelik borr så att vi kan dra in vatten från vår värmepanna inne i huset. Ute i gamla bakstugan har muraren John Fisher och hans assistent Samiy monterat termometer och fixat isolerad front och ny lucka på den gamla stenugnen, som ni kunde läsa om i förra inlägget. Martin från Sveba Dahlén har varit här och tittat på takhöjd och placering av den nya ugnen, och Inge från JA Vent har hittat en lösning på ventilation och luftkonditionering. Leif, Andreas och Oskar från Skanska har lagt in frigolit och förberett för gjutning av ny grund nästa vecka. Allt detta medan jag själv har fyllt containrar med skräp, kokat kaffe och gjort om planritningen sjuttioelva gånger för att det ska bli ett både funktionellt och vackert bageri. Det är sjukt mycket att hålla reda på, men med så engagerade och duktiga hantverkare är det bara roligt att vara projektledare. Så snart ett problem dyker upp hittar de en lösning. Klart att de är värda ett rejält fredagsmys:

Rågsur & graham
630 g vatten
20 g jäst
120 g rågsurdeg
300 g grahamsmjöl
700 g vetemjöl
30 g salt

Kör allting utom saltet på låg växel i 10 minuter, sedan på högre växel i 5 minuter med saltet. Låt vila i plastlåda med lock i 90 minuter, vik samman två gånger under tiden. Häll ut degen på bakbord, dela i fyra delar. Rundriv försiktigt, lägg i korg och låt jäsa till dubbel storlek. Grädda i 250° i 5 minuter, sedan i 200° i ytterligare cirka 35 minuter.

Detta är Tobbe och Anders från Veka Entreprenad. Så snälla och trevliga att man vill adoptera dem.
Hur i allsin dar ska vi få in elkabeln under den där stengrunden? Mikael och Börje från BMT Eltjänst klurar på saken.
Calle från Calles VVS kollar lutningen. Och Thomas från Exakt Håltagning tar sig an den tuffa uppgiften att fixa ett borrhål rakt ner i granitgrunden så att vi kan dra ut vatten från vårt hus till bageriet.

Nu lämnar jag bygget i några dagar för att åka till Mariefred, där jag ska hälsa på mina kurskompisar Robert och Anna som driver Annas hembageri. De är också såna där galningar som har sagt upp sig från välbetalda jobb för ett liv i mjöldammet. I helgen är det bondens marknad, och mycket som ska fixas och förberedas. Jag hoppas att jag hinner blogga därifrån. Hej så länge!

7 reaktioner på ”Å, ni fantastiska män…

 1. Vilken blogg! Vilket liv! I love it ♥

  Har satt min första ”surdegsmamma” på tillväxt i köket och googlade runt lite. Hamnade här :) Och här blir jag fast – oavsett hur det går med surdegsbrödet mitt.

  All lycka!
  /Pernilla

 2. Vilken vecka du har tyckts ha. Beundransvärt att du har orkat baka. Men bakning är ju en stor avkplling, eller hur?! Det får man inte glömma bort mitt i all renovering. Ha en skön och välförtjänt helg!
  /Sara

 3. Tack, vad ni är gulliga allihop! Roffe: jag tar mjölet från Berte Qvarn, precis på andra sidan vägen. Mer närproducerat kan det inte bli.

 4. Du inspirerar stort!!
  Vilka underbara luffarslöjdkorgar du har bröden i, är det specialbeställa grejor?
  Önskar all lycka med bageriet.
  Marie

  1. Tusen tack :) Jag har lite suddigt minne när det gäller korgarna, det var antingen Åhléns eller Duka Josephssons i Göteborg. Jag gillar dem jättemycket, och skulle hugga direkt om jag fick tag på fler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s