Frukt & frö till faster Maria, 90

I dag firar vi Ante 44 och min faster Maria 90. När jag var liten var jag helt säker på att hon måste vara världens absolut snällaste människa. Någon gång per år hälsade vi på hennes familj i Glommen, de har ett hus precis vid stranden där. Jag kommer ihåg att jag satt i hennes knä och så läste hon den här ramsan:

Om du får ont i magen
får du gå till Per i hagen
och sitta på en sten
och gnaga på ett ben
så blir du bra i magen!

Jag vet inte varför, men jag skrattade som en tok för att hon läste den så bra. I dag tänkte jag ge henne något som just är väldigt bra för magen, och för själen också. Det här lyxiga brödet är fullproppat med massa festliga och nyttiga saker.

Skållning
400 g vatten
200 g rostade dinkelflingor eller havregryn
100 g linfrö
50 g hampafrö

Blötläggning
100 g torkade tranbär
100 g torkade aprikoser

Rostning
50 g rostade solrosfrön
50 g rostade pumpafrön
50 g rostade cashewnötter naturell

Häll det kokande vattnet över havregryn, linfrö och hampafrö. Täck med plastfolie och låt stå över natten. Glöm inte mata rågsurdegen. Blötlägg tranbär och aprikoser. Rosta nötter och frön i ugnen, några minuter på 225°.

Bortgörning
500 g rågsurdeg
600 g vatten
8 g jäst
1000 g vetemjöl
200 g dinkel fullkorn
35 g honung
35 g salt

Lägg tranbär och aprikoser i en sil och låt rinna av ordentligt. Kör skållning, rågsurdeg, vatten, jäst, mjöl och honung i degblandare på låg växel i 10 minuter, sedan med saltet i 4 minuter. Allra sist tillsätter du frön, nötter och frukt och kör ett par minuter så att det blandas väl. Låt vila i bunken i 30 minuter. Vik ihop till ett paket, lägg på bakbord och dela i sex bitar om cirka 550 g. Rundriv bitarna, platta sedan ut dem till en liten rektangel och forma till ett bröd. Stäng inte verket för hårt, det ska spricka fint under gräddningen. Spraya lätt på verket, doppa i en blandning av linfrö och solrosfrö, och lägg sedan i väl mjölad korg med verket neråt. Låt jäsa till dubbel storlek, mina fick stå 10 timmar i hallen där det är cirka 13°.

Sätt ugnen på 250°. Sätt in bröden och spruta in vatten. Sänk till 225° efter fem minuter. Lufta några gånger under baktiden som blir totalt 35–40 minuter. Grädda längre om du vill ha hårdare skorpa.

Mina farföräldrar Alma och Adolf  Helldén med alla barnen i mittten av 20-talet. Familjen bodde på Berzeliigatan 13 i Göteborg. På övre raden står Rut, Magdalena, Elisabeth (som gick bort i somras, 101 år gammal), Johannes, Ester och Samuel. Nedre raden: Min pappa Daniel (1917–1998), farmor Alma, Martha och lilla Maria, som är den enda av dem som är kvar i livet. Och så slutligen farfar Adolf som var präst i Vasakyrkan, och god vän med dåvarande kyrkoherden i Slöinge, Henrik Nordblom. Det är den enda historiska koppling vi har till Slöinge vad jag känner till, men det kanske finns fler, vem vet?

6 reaktioner på ”Frukt & frö till faster Maria, 90

 1. Oj så roligt att se Maria, Myras dubbelgångare! Hoppas att ni har det bra och att födelsedagen varit underbar/kram kram

 2. Väldigt snyggt bröd. Verkligen snygg bild. Snyggt jobbat!

  Själv har jag också försökt med jäskorg i dag.

  /Martin
  martinbakar.se

 3. Hej!
  Av en tillfällighet råkade jag hamna här, jag letade nämligen efter Adolf Helldéns skrifter och så kom jag till din fina blogg! Jag håller på med en skrift med brev som Adolfs första fru skrev hem till Sverige från Sydafrika. Hon var mamma till Johannes men dog när han bara var 6 månader. Adolf åkte ju sedan tillbaka till Sverige och gifte sig med Alma som följde med till Oscarsberg där fem av barnen föddes. Ruth var min mamma så du och jag är kusiner men vi har inte träffats många gånger. Vore kul att komma förbi ditt fina bageri någon gång. Jag är jätteimponerad! hälsningar kusin Ingrid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s