Fynd från utgrävningarna – Kamut

Nej. Jag tror jag går och bakar istället.

Var är min eltandborste, impregneringssprayen, häftapparaten, globalknivarna? Såhär veckan efter den stora flytten från Göteborg ligger det mesta i ”någon av lådorna” eller ”på ett smart ställe”. Var ska man börja fixa med allt när man dessutom har tretton meter ligusterhäck att gräva ner inom 72 timmar? Jo, i skafferiet, där är alltid trevligast. Genast hittar jag en påse med 400 gram ekologiskt kamut-fullkornsmjöl som jag köpte i Danmark i våras. Den måste givetvis bakas upp.

Kamut kallas även jättedurum och är en 2000 år gammal vetesort. Ska enligt paketet ge en mjuk deg och ett välsmakande, gyllene bröd. Så här gjorde jag:

500 g vetesurdeg
1000 g vatten
400 g kamut fullkorn
1300 g vetemjöl
40 g salt

Jag körde i degblandare säkert 15 minuter utan salt innan jag tyckte den hade lagom elastisk konsistens. Sedan tillsatte jag salt och körde i 5 minuter till. Degen fick vila i plastlåda i 30 minuter (det var så lång tid som det tog för Max att spöa mig i schack, pinsamt!). Sedan stötte jag samman degen, och lät den vila i 60 minuter till.

Jag gjorde fyra bröd på 550 gram som fick ligga i korg med verket neråt, dem tänkte jag grädda på lördag när diverse födelsedagar ska firas. Resten av degen delade jag i tre och gjorde baguetter av, dem åt vi till frukost i dag. Något överjästa efter 10 timmar i sval rumstemperatur, men de blev helt ok. Notera Stockholms-stuket med spetsiga ändar, det blir knaprigt och gott där. Vi tyckte att brödet fick en jättefin smak med kamutmjölet, om man jämför med en vanlig helvit baguette. Nu är vi laddade och klara att gå ut och gräva ner den där ligusterhäcken.

3 reaktioner på ”Fynd från utgrävningarna – Kamut

  1. Hihi, förstår att du väljer att baka i stället :)

    Har varit sugen på själv att baka med kamut, får försöka få tag på det, vet du om det finns att köpa någonstans i Sverige?

    Tack för ditt mailsvar :) Vi kommer gärna förbi o pratar lite och kikar på bygget nån dag. Jag hör av mig så kan vi kanske bestämma lite närmare :)

    Ha en härlig helg!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s