Pepparkaksbygge på Slöingeskolan

I dag fick jag följa med Max till Slöingeskolan och bygga pepparkakshus. Tidigare i veckan hade barnen gjort ritningar och nu var det äntligen dags för bygge. Förutom Max var det Rasmus, Wilma, Felix, Elin och Wilmas pappa i min grupp. Alla var jätteduktiga. Både på att kavla, skära ut bitar och göra små skulpturer som sedan flöt ut till oigenkännlighet i ugnen. Men man måste ju prova ändå. Slutresultatet blev en riddarborg med allas namn på, en häst med vagn samt en liten tjock soldat med spjut. Riktigt fint!

Pepparkaksdeg är så otroligt gott, tycker jag. Jag kan äta hur mycket som helst, så jag fick verkligen bita ihop och försöka vara en god förebild nu när barnen var med. Första julen när jag hade flyttat hemifrån och pluggade i Göteborg gjorde jag en sats deg som jag sedan gick och käkade på hela december. När den degen var slut blandade jag ihop en till. Det var något slags Pippi Långstrump-känsla över det. Tänk att jag kunde äta pepparkaksdeg till middag varje dag utan att någon vuxen lade sig i. Och inte baka en endaste liten pepparkaka.

Så här gör jag min favoritpepparkaksdeg:

Prästgårdspepparkakor
100 g smör
3 dl vispgrädde
3 dl ljus eller mörk sirap
2,5 dl brun farin
2,5 dl strösocker
2 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1/4 msk malda nejlikor
1 knivsudd kryddpeppar
1 finhackat pomeransskal
1/2 tsk kardemumma
cirka 2 liter vetemjöl
2 msk bikarbonat

Smält smöret och låt svalna. Blanda i vispad grädde, sirap, farin, strösocker, och kryddor. Blanda bikarbonatet i lite av mjölet och rör i. Häll sedan i mjöl tills degen känns tung och lite fuktig, men inte kladdig. Lägg kallt över natten. Baka ut och grädda i 220°C i cirka 5 minuter.

Elin, Rasmus och Max.

Och så här såg de andra sidorna av borgen ut:

6 reaktioner på ”Pepparkaksbygge på Slöingeskolan

  1. Pepparkaksfiguren ”En liten tjock soldat med spjut”… känns som ett obligatorium i julsammanhang.

  2. Hej Sara!
    Du har varit en pärla idag när du var med och styrde baket i Max grupp. Det blev en jättefin borg! Den och de andra fina byggena dekorerar nu våra fönster i klassrummet. Tusen tack till dig och övriga föräldrar som var med.

  3. Hej! Jag håller precis på att göra deg enligt ditt recept :) En fråga dock, hur mycket finhackat pomeransskal skall det vara? Jag tror det går bra ändå men bra att veta. Har letat med ljus och lykta efter ett recept med vispad grädde i, därför jag testar ditt. Tack för en trevlig blogg! Hälsningar Emma

    1. Tack, Emma! Jag brukar ta 1-2 finhackade pomeransskal. Precis lagom för att man ska träffa på en liten bit här och var i degen, det blir lite mer intressant än malen pomerans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s