Adventshygge med varma æbleskiver och glögg

Om du någon gång råkar stöta på en sån här panna på loppis – hugg den direkt! Med den kan du göra helt underbara danska æbleskiver – en specialitet som är lika självklar för danskarna som semlorna är för oss. Nästan varje gång vi åker till min mormor Hanna utanför Köpenhamn får vi varma æbleskiver med sylt och florsocker till efterrätt. De är som pannkakor fast i bollform, och med ett glas glögg till är julstämningen på topp.

Namnet härstammar från 1700-talet då æbleskiver var namnet på tunna äppelbitar som vändes i mjöl och ägg, och sedan stektes i smör. I dag ingår inte äpple som en självklar ingrediens, men det går såklart att lägga till om man har lust. Testa att lägga till en bit smörstekt äpple med lite kanel innan du vänder dem i pannan.

Æbleskiver, 30–40 st.
250 g mjöl
125 g smält smör
375 g mjölk
3 äggulor
3 vispade äggvitor
1 tsk salt
1/2 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
rivet skal av 1/2 citron

Blanda mjöl och äggulor. Sedan mjöl, salt, kardemumma, bakpulver och citronskal. Smält smöret och häll ner det i smeten. Blanda försiktigt i de vispade äggvitorna och låt smeten stå och dra i några minuter innan du börjar steka. Smörj pannan väl med smör. Fyll groparna med smet nästan ända upp. Bollarna ska vändas medan smeten fortfarande är rinnig i mitten. Använd en liten kniv eller tesked för att peta upp dem och flippa runt så att den rinniga smeten hamnar i botten på groparna. När den sväller bildas en rund boll. Stek tills de är genomgräddade och lägg dem i ugnen på svag värme så att de håller sig varma till serveringen. Det går också bra att frysa in dem och värma i ugnen när andan faller på.

Lite energi till killarna som jobbar hårt i bageriet.

5 reaktioner på ”Adventshygge med varma æbleskiver och glögg

  1. Fint! Jag göder förresten mina byggare och övrig personal med dina fina kesellalussekatter. Dom går åt som stryk och jag måste hela tiden baka nya. ;)

    1. Härligt Amanda! Jag tror att jag ska ta efter ditt exempel, så kanske bygget blir klart lite snabbare :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s