Pepparkakspyssel

Äntligen är den på plats – årets pepparkakslykta 2010. Detta är ett av julens bästa pyssel tycker jag. Mycket enklare än att bygga ett hus, och så luktar det gott när man tänder ljus i den. Jag var lite stressad när den skulle klistras ihop och tappade en bit i golvet. Attans. Som tur var gick det ganska snabbt att fixa en ny. Nästa år ska jag göra en reservsida för säkerhets skull.

Receptet på min pepparkaksdeg finns här. Kavla ut degen jämnt direkt på ett bakplåtspapper och skär ut lyktans fyra sidor. Mina är 11 x 18 centimeter, då får det precis plats på en plåt. Skär ut mönster i lyktan, det kommer att lysa fint ur hålen. Sätt dem gärna lite högre upp, så att inte själva värmeljuset syns genom hålen. Grädda i 200°C i cirka 5 minuter. Använd en vass kniv för att jämna till kanterna om det behövs, så fort du har tagit ut plåten. Sedan är det dags för dekoration:

Glasyr
20 g äggvita
10 g kokande vatten
175 g florsocker
1 droppe ättiksprit
Se till att den är lagom trög, och inte rinnig. Använd en bra sprits med litet hål.

Pepparkaksklister
1 dl strösocker
0,5 dl sirap
Smält långsamt i stekpanna (ta inte din finaste i teflon) och låt sjuda en liten stund tills det tjocknar. Sänk värmen så att det inte blir bränt. Ställ lyktan på något brandsäkert.

Snälla mamma, kan vi inte göra ett hus också?
Okej då, ett litet. Det blev en förenklad version av Solhaga med florsockersnö på taket.
Det kan aldrig bli för mycket glasyr på en pepparkaka, tycker Max.
Vår första jul på Solhaga 2008 var jag überpysslig. Då hade vi pepparkakor hängandes i varenda fönster, ett för varje familjemedlem. Här är min kära svägerskas hjärta.

9 reaktioner på ”Pepparkakspyssel

  1. Hej! Krama om lilla goa Myra från hennes gamla fröken Iréne. Det var så roligt att se henne i filmen, glad som vanligt. Ni verkar ha så roligt och underbart. Kramar till er alla. God Jul!!!!
    Gammelfröken Iréne..

  2. Toppenfin lykta! Den idén snor vi. F´låt – låter oss inspireras av.

    Här hemma tror jag Ärkan bakar julvört as we speak. F´låt – write. Har du lyckats lura ut Jörlandas hemligheter ännu? ;-)

  3. Tack allihop! Iréne, jag lovar att krama Myra från dig. Och Huskorset, tyvärr vet jag inte vad Jörlandalimpans hemliga innehåll är. Men vänta bara, snart kommer den, Slöingelimpan…

  4. Blev inspirerad av Dig: men min pepparkakslykta blir sned och vind, -dock med mycket charm. Albin o Daniel åt upp nästan all deg och nu har jag bränt klistersockret i teflonpannan. hjälp!

    1. Ingen panik! Häll kokande vatten i pannan och låt den stå. Så löser det sig. Bokstavligt talat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s