Lyxigaste lussebullarna

Ja jag vet att det inte är Lucia än på tio dagar, men jag kan inte låta bli. Tidigare i veckan var kakdrottningen Mette av Getinge här med prins Max och prinsessan Ellen för att se hur proffsen gör, som hon uttryckte det. Proffs vet jag inte, men ett och annat har jag lärt mig sedan förra julen. Då  gjorde jag den klassiska kesella-varianten på lussedeg som är så vanligt förekommande i vårt avlånga land, jag tror att det är Arlas recept. I år tänkte jag korsa denna deg med lite nya knep jag lärt mig sedan dess.

Jag ville ha en deg som ger luftiga och saftiga bullar, kombinerad med en lyxig fyllning med smör, saffran och mandelmassa. När vi slog oss ner vid bordet för att sätta tänderna i resultatet blev det andäktigt tyst vilket är väldigt ovanligt när vi träffar familjen Gotare. Vad tror ni om namnet, frågade jag. Luciakringlor? Sockerfrostade lussebullar? Nej, sa Mette. Dom heter Himmelskt fantastiska Herre-Jesus-gudomliga-blow-me-away-nu-kan-jag-dö-lycklig-snurror.

Dag 1: Fördeg
500 g mjölk
0,5–1 g saffran
30 g jäst
700 g vetemjöl
Lös upp jäst och saffran i mjölken, blanda sedan med mjölet 5 minuter i degblandaren. Lägg sedan degen i en lätt inoljad plastlåda. Låt jäsningen komma igång genom att låta den stå framme 30–60 minuter, sätt sedan kallt över natten. Min stod i 3°C i 16 timmar.

Dag 2: Bortgörning
150 g socker
1 burk kesella
3 ägg
600 g vetemjöl
150 g rumsvarmt smör
20 g salt

Eftersom fördegen var kall blandade jag socker, kesella, ägg och mjöl i en kastrull, och värmde sedan försiktigt till ca 40°. Sedan blandade jag ihop detta med fördegen i degblandare, och tillsatte det rumsvarma smöret i små bitar. Sammanlagt knådades degen i 10 minuter utan salt, sedan i 5 minuter med salt. Degtemperaturen blev 23,8°. Jag lade degen i en inoljad plastlåda där den fick jäsa i 120 minuter. Eftersom det är så kallt inomhus nu lät jag den stå i ugn som jag hade värmt upp till ca 25°. Jag stötte samman degen efter 60 minuter, och ytterligare en gång när jag lade upp den på bordet.

Fyllning
250 g rumsvarmt smör
250 g mandelmassa
0,5 g saffran (kan uteslutas)

Jag kavlade ut till en avlång platta och bredde fyllningen på 2/3 av ytan. Sedan vek jag ett treslag. Först vek jag in den del som inte hade fyllning mot mitten, och sedan en gång till nerifrån, så att det blev tre lager deg. Jag kavlade ut plattan lite, och skar upp den i strimlor på 90 g (stora bullar) eller 60 g (också en trevlig storlek) som tvinnades några varv och lades som knutar på plåtar med bakplåtspapper. Givetvis går det lika bra att göra helt vanliga lussebullar också.

Och vad gör man medan bullarna jäser? Jo, man kan till exempel sätta sig vid pianot och låta sockerstinna bagare dansa hysteriskt till Jingle Bells. Jag gillar särskilt när Ante och Ellen stämmer in i schlager-slutet.

Efter 60 minuters lång väntan gräddades bullarna i 225°C i 6–8 minuter. När de svalnat något penslade vi ovansidan med smält smör och doppade den i strösocker. Vilken fest. Jag fick avsluta dagen med att sätta en ny fördeg…

10 reaktioner på ”Lyxigaste lussebullarna

 1. Sara, när jag jobbade som bagare var min favorit karlspader-kringlor doppade i socker. Sockerdoppadesaffranskarlspaderkringlor med vanilj och marsipan borde bli gott (sött).

 2. Dina vänner får oss andra att känna oss (nästintill) tvungna att baka detta. Samma effekt som bullarna med Karlsbaderdeg.

  Tack för inspirationen!

  /Martin
  martinbakar.se

 3. Vilken Lyxigaste lussebullarna! ser så himlar gott ut och vill gärna prova baka ditt recept :d
  Kul namn på dina bullar hehe.

 4. Bullarna blev fantastiska! Tack för inspiration!
  Jag gjorde klassiska av en del av degen, trodde jag… de är inte i närheten av de jag brukar göra – de är outstanding!

  1. Hej Sten! Jag använder Berte Qvarns ekologiska bagerivetemjöl, det finns ett liknande i handeln. Berte Qvarn levererar även till ICAs I love eco-mjöl. Jag använder vanlig jäst, det finns ingen anledning att använda söt-jästen eftersom den påskyndar jäsprocessen. Om man vill ha fin smak på brödet ska man låta jäsningen ta sin tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s