När en truck från Slöinge Trä kommer och lyfter ner ungefär tusen kilo splitterny stenugn med fyra däck och inbyggd ånga på infarten känns det som att det här verkligen kommer att hända. Min vedeldade stenugn är gullig och fin, men den kommer inte att räcka till på långa vägar. Det behövs ett rostfritt rymdskepp för att vi ska få lite fart.


Enkelt durumbröd
Tyvärr har alla mina surdegar gått och dött, eftersom jag bygger mer än jag bakar för tillfället. Så jag fick börja med att göra en ny surdeg. Jag lät rågsikt och en skvätt russinjäst stå till sig 2–3 dagar, matade då och då med ljummet vatten och mer rågsikt.Till slut blev den småbubblig på ytan och klar för bak:
400 g surdeg på rågsikt (vete eller råg går bra också)
700 g vatten
15 g jäst
300 g durumvetemjöl
1000 g vetemjöl
30 g salt
Jag knådade utan salt i 10 minuter, sedan med salt i 5 minuter på högre hastighet. Jag vek ihop degen till ett paket, lade den i en inoljad plastlåda med lock och lät den stå kylskåpskallt över natten, cirka 12 timmar.
Nästa morgon tog jag fram lådan och lät den stå i rumstemperatur medan ugnen blev varm. Jag välte ut degen på mjölat bakbord, siktade mjöl över och skar den sedan till lagom stora lunchmackor med en jättebred spackelspade. Jag satte sedan in bröden i ugnen på 250° i 5 minuter. Sänkte sedan värmen till 225° och gräddade totalt 25 minuter. Släppte ut ånga ett par gånger under tiden. Man ska inte vara rädd att grädda tills bröden får rejält med färg, då blir skorpan bättre.
Tjusigt! Längtar tills man får lära sig hur ett rymdskepp fungerar!!! :)
Ska nog testa att baka dina frukost-bullar tror jag.
Blir att mata surdegar ikväll. :)
Är all sjuka borta nu? Hanna undrar om Myra vill leka nån dag, bara vi blir friska här…. :)
Hej!
Vad kostar en sådan ugn?
om jag får fråga…
/Mvh
Anders
Sisådär 160.000 kr har jag som make för mig.