Sagoslott och strutsar

Mina arbetsdagar består verkligen av kontraster nuförtiden. Igår var det soptripp till Falkenbergs återvinningscentral och spackling av skruvhål, idag besök på sagoslottet Mostorp och antikshopping på Strutsen i Spånstad.

Om man åker gamla E6:an mellan Slöinge och Getinge kan man skymta Mostorp mellan träden. En stor lantegendom från 1880-talet, ritat av den danske arkitekten Thorvald Bindesböll. I fritt tolkad fransk medeltidsstil med nygotiska inslag, som det står på gårdens hemsida. När jag svängde in på den lilla slingrande vägen genom parken mot slottet, inbäddat i snö, var det så overkligt vackert att jag nästan svimmade bakom ratten.

På Mostorp bor Peter von Braun med familj, och driver ekologisk uppfödning av nötkretaur. Nu på vintern kan djuren röra sig fritt i stora stallar med liggbås, där de får mumsa på gräs och ekologisk havre från gårdens egna odlingar. Här tillverkas både svenska traditionella charkprodukter och lufttorkade läckerheter med Europa som inspirationskälla. Tidigare har man kunnat hämta kött här endast på beställning, men snart blir det ändring på det. Just nu byggs det för fullt på ett nytt slakteri och gårdsbutik som ska öppna i juni. Idag har jag och Peter smidit lite planer på framtida samarbete, det ska bli spännande att se vad det kommer att leda till!

En stark trend i Slöingetrakten: Man tar ett gammalt uthus, river ut allt och bygger gårdsbutik med försäljning av lokala livsmedel med hög kvalitet. Vi hoppas på många hungriga framåt sommaren.

Ett ställe som däremot går att besöka redan nu är Strutsen i Spånstad, på väg 26 mellan Halmstad och Oskarström. Där kan man
• handla fina gamla saker
• titta på strutsar
• äta våfflor (endast sommartid)

I dag tog jag en tur förbi och gjorde några riktigt fina fynd till bageriet:

En lampa som kommer att lysa upp vid stenugnen...
Tänk er massor av bullar och kakor på den här.
En fin soffa från förra sekelskiftet att sitta på medan man väntar på sin tur i bageriet. Ska bara byta ut tyget först...

2 reaktioner på ”Sagoslott och strutsar

  1. Jag är en flicka som inte vuxit upp. I trakten. Jag vill ändå fara till slottet.
    Kött och bröd och konst och kaffe. C’est tout.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s