Valnöt och vallmo

Det har varit alldeles för lite baka på sista tiden. Inte så konstigt med tanke på att vi ska öppna ett bageri om 2–3 veckor och har oändligt många praktiska saker att fixa med. Men sent  i går kväll när vi kom hem från födelsedagskalas i Göteborg och jag skulle mata rågsurdegen kände jag att det här helt enkelt inte håller längre. Jag måste baka.

Rågsurdegen som Gustav startade har kommit igång, och i stället för att kasta bort bunkens innehåll innan jag matade, rörde jag ihop en enkel deg till frukostbröd:

800 g rågsurdeg på grovt rågmjöl
800 g vatten (jag tog lite varmare vatten eftersom det är ganska kallt även inomhus)
1500 g vetemjöl (jag rekommenderar att lägga till 100–200 g, degen blev aningens för vek)
35 g salt
150 g valnötter

Jag körde på låg växel i 10 minuter, sedan med saltet i 5 minuter. Den sista minuten lade jag i valnötterna. Degen blev vek, blank och klistrig, 26,5°. Lite mer mjöl hade inte varit fel, men jag ville ha en så vek deg som möjligt och då kan det bli lite tokigt om man inte har superkoll i början på blandningen. Tillsätter man mjöl senare i processen kan det nämligen klumpa sig.

Jag lade degen i en inoljad plastlåda och vek ihop den en gång från varje håll. Den fick stå över natten, 11 timmar i rumstemperatur, vilket innebär 16° här på Solhaga. Jag satte den ovanpå kaminen, för att den i alla fall skulle få lite mer värme i början av jäsningen.

När jag gick upp i morse satte jag ugnen på 250°. Degen hade jäst fint och dubblat sin storlek. Jag mjölade bakbordet med vetemjöl och hällde försiktigt ut degen ur plastlådan. Hälften strödde jag grovt rågmjöl på, den andra hälften sprayade jag med vattenspruta för att sedan strö över vallmofrö. Därefter delade jag  med spackelspade i cirka 6 fyrkantiga bitar och två baguetter som jag snodde ett par varv.

Det blir en fin effekt när man använder olika mjölsorter under och ovanpå degen innan man skär upp den, och sedan snurrar bitarna.

När ugnen blivit varm satte jag in bitarna på baksten och sprutade in vatten. De fick ligga på högsta värme i 5 minuter, sedan på 225° i ytterligare 17 minuter. Jag luftade två gånger under tiden.

Det blev ett syrligt bröd med mycket smak. Fantastiskt gott med ett par skivor salami från Gudmundsgården. Eller med Beas mammas fikonmarmelad. Lite mer mjöl nästa gång, så blir det perfekt.

8 reaktioner på ”Valnöt och vallmo

 1. Jag gillar att ni håller en såpass frisk inomhustemperatur! Det ger en fantastiskt grovt, glittrande skimmer kring verksamheten. Jag går igång. Tack.

 2. Låter som en god idé.

  Min rågsur kör jag med fint rågmjöl. Har du nån idé varför det kan vara bra med grovt rågmjöl? Tycker du att smaken förändras av det?

  Hejhopp!

  Hälsar Martin
  martinbakar.se

  1. Det är en smaksak, enligt Gustav. Olof Viktors gör sin på fint rågmjöl, och på Vendels gjordes den på grovt. Det är lättare att få igång en surdeg på grovt mjöl, eftersom det finns fler delar kvar av själva sädeskornet, och därmed också fler goa grejer som kan börja leva och bubbla.

 3. Jag bara tittar, njuter och inser mina begränsningar. Kan man ha stående beställningar i bageriet? Undrar både mor och jag.

 4. Hej, kör du i allt mjöl på en gång eller tar i lite efter hand?
  Ditt rödbetabröd är bäst o godast!

  1. Tack Amanda, kul att du gillar rödbetsbrödet! :) Jag har i allt mjöl från början. Men ofta behöver man justera precis i början eftersom olika mjöl har helt olika egenskaper. Det skadar alltså inte om du tillsätter lite mjöl under tiden för konsistensens skull.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s