Mette madness

När man blir bjuden på kalas hos tårtgudinnan och kakdrottningen Mette i Getinge är det 100 procent säkert att man kommer att få rulla hem, sockerstinn och fullständigt knockad. Varenda gång lyckas hon överträffa sig själv i tårt-extravaganza. Makalösa kreationer landar på bordet, ackompanjerade av ett samfälligt ååååhhh från alla närvarande. Samtidigt som Mette förklarar att det där inte alls var svårt att svänga ihop, nejdå, man behöver bara gå ner till macken och köpa några 1,5-litersbyttor SIA-glass:

1 paket SIA Hallon
1 paket SIA Vanilj/Chokladkola
1 paket SIA Knäck
1 paket SIA Apelsinchoklad
1 påse minimarsmallows
1 påse daimkulor
rostade hasselnötter
riven mörk choklad
frysta hallon

Och så får man förstås fixa lite dekorationer också:

Kolamaränger
3 äggvitor
2 dl farinsocker
ett par droppar citronsaft
Vispa äggvitorna och citronsaften med 1 dl av sockret till hårt skum. Vänd ner resten av sockret. Spritsa ut strängar på bakplåtspapper och grädda i 100° i cirka 60 minuter.

Ok, då var det dags att göra själva glasstårtan. Det tar bara några timmar. Låt hallonglassen stå framme tills den blir lite mjuk. Tryck ner innehållet i en stor springform. Ställ in i frysen och låt stelna. Under tiden kan du ta fram nästa paket (Vanilj/Chokladkola) och låta den mjukna. Ta fram formen ur frysen igen och tryck ner nästa lager glass. In i frysen igen. När Knäck-glassen blivit mjuk lägger du på den också. Låt stelna. Ta fram, lägg på ett lager minimarshmallows innan det är dags att fullborda med sista lagret glass – Apelsinchoklad.

Ta fram formen en stund innan servering, och lossa själva springformen. Dekorera runtom med kolamarängerna, som likt en ring av hattifnattar får dansa runt en gigantisk hög nötter, daimkulor, hallon och riven choklad.

Jo förresten, en sås måste man ju ha:

Chokladsås
1,5 dl grädde
1 dl socker
5 msk kakao
25 g smör
Koka upp allt i en kastrull. Sänk värmen och låt sjuda tills det tjocknar.

Sedan är det bara att äta tills man storknar och gå hem och svimma i soffan. Och vad gör Mette själv en söndagkväll klockan 21 efter att ha fixat barnkalas två dagar i sträck, städat och fått sina yrvädersungar i säng? Jo, hon måste givetvis testa de nya madeleinekakformarna hon fick av mig tidigare idag som tack för att hon ställt upp som frivilligarbetare på Solhaga Stenugnsbageri de senaste veckorna. Man känner sig lite som en slöfock i jämförelse.

6 reaktioner på ”Mette madness

  1. Varje besök på ett bättre café eller kondis blir en besvikelse när man vet vilka kreationer som serveras hemma hos Madness Mette! Jag trodde jag hade häpnat nog men icke – varje gång ny överraskning med svällande maränger och dignande fat. SurdegSara & MakalösaMarängMette oslagbar combo! (släng dig i väggen Leila -du är ikapp o omsprungen av hallänningarna!!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s