Den 9 april är det Marängsvissens dag

Vissa högtidsdagar är märkta med rött i kalendern. Andra får man hitta på själv. Min goda vän Jenny instiftade Sara-dagen en gång, den infaller när man verkligen behöver det och innebär att man ohämmat får klämma i sig så många bakverk man har lust med.

Eftersom det har varit dåligt med högtidsdagar på sista tiden, och väldigt gott om härlig äggvita efter all vaniljkrämskokning här i bageriet, bestämde vi oss för att det är Marängsvissens dag imorgon.

Maränger
Ta en del äggvita och två delar socker. (Vi hade 2,8 kg äggvita på ägg från Ugglarp Västergård och 5,6 kilo socker.) Vispa lite socker med äggvitan på lägre hastighet. Tillsätt sockret lite i taget. Öka sedan hastigheten. När marängen är riktigt styv häller du den i en sprits och spritsar ut på bakplåtspapper. Om du vill ha marängerna vita ska du torka dem i 100° med lite öppen lucka tills de är helt torra. Det kan ta ett par timmar, beror lite på ugn och luftfuktighet.

Chokladsås
Smält en god mörk choklad i uppkokad grädde. Färdigt!

Sedan är det bara att mixa vaniljglass, banan, chokladsås och vispad grädde. Vi toppade med ett par Ahlgrens bilar också, det var inte så tokigt.

Så fina att man nästan inte vill äta upp dem. Förvara torrt i sluten påse.

En reaktion på ”Den 9 april är det Marängsvissens dag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s