Hallandsknäcke med dillfrö och flingsalt

Lagom till påsk har vi äntligen bakat knäckebröd på Solhaga! Vanligtvis tar vi allt vårt mjöl från Berte Qvarn, men den här gången testar vi mjöl från Limabacka Kvarn i Väröbacka. Där mals mjöl i liten skala på både vanliga och lite mer udda spannmål som emmer och hallänskt lantvete som är finns med i det här knäcket.

Bengt Nybergh som är mjölnare på Limabacka berättar om hur han direkt fastnade för halländska lantvetet när han fick se det på Hushållningssällskapets testodling i Lilla Böslid. Förra året började han odla vetet själv.

Det vajar vackrare än någon annan gröda jag vet, säger han lyriskt. Jag frågar om han har någon bild, men tyvärr. Ni får blunda och tänka er långa strån och fält som böljar mjukt vid minsta lilla vindpust.

Bengt berättar också att man förr odlade gamla vetesorter som med tiden fick olika karaktär när de anpassade sig till platsen där de växte. Det halländska lantvetet odlades i Halland fram till 1970-talet. Många av de här sorterna klarar inte den konventionella odlingens höga gödselgivor eftersom stråna är långa och ofta svaga. Däremot passar de utmärkt i ekologisk odling och mager jord. Långa strån hämmar ogräset och betyder ett djupt rotsystem som klarar torkperioder bättre.

Eftersom det halländska lantvetet inte blivit kraftigt förädlat har det behållit den goda och ursprungliga smaken. Det är också rikt på vitaminer och mineraler.

Hallandsknäcke med dillfrö och flingsalt

500 g vatten
750 g ekologiskt grahamsmjöl från Limabacka Kvarn
450 g halländskt lantvete från Limabacka Kvarn
500 g rågsurdeg på grovt rågmjöl
45 g honung från Jan-Uno Andersson i Slöinge
25 g dillfrö
30 g jäst
20 g havssalt

Blanda allt på lägre hastighet i 5 minuter och på hög hastighet i 5 minuter. Täck över och låt degen vila en timme. Dela i bitar och kavla ut tunt, cirka 1 millimeter, spraya på vatten och strö lite flingsalt över. Stansa eller skär bitar som du lägger på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 240° i cirka 10 minuter, här får man vara lite uppmärksam så att det inte blir bränt. Konsten är att kavla riktigt jämnt.

2 reaktioner på ”Hallandsknäcke med dillfrö och flingsalt

  1. Hej Sara! Har hemma både det grova och det fina halländska lantvetet (som Niklas på Kustbageriet var vänlig nog att ge mig) så jag undrar vilket av dem som ska vara i just detta recept? Tippar på det fina, men frågar såklart proffset. Kram på dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s