Påskbröd och äggmålning

Vilken fantastisk påsk det har varit. Både på Solhaga Stenugnsbageri och sedan i Jörlanda dit vi åkte efteråt för att bli ompysslade av min mamma Bodil. Här kommer receptet på vår stora succé – påskbrödet med dinkel, rostad fänkål och kummin.

600 g vatten
600 g vetemjöl
300 g dinkel siktat
300 g dinkel fullkorn
600 g rågsurdeg
9 g fänkålsfrön
9 g kummin
8 g jäst
30 g salt

Rosta fänkålsfröna i några minuter i 225° varm ugn. Det gör att smakerna kommer fram.

Blanda allt utom saltet i degblandare på låg hastighet i cirka 10 minuter. Sedan med saltet på lite högre hastighet i ytterligare 5 minuter. Lägg degen i en inoljad plastlåda med lock, och låt den vila i 90 minuter. Vik ihop en gång efter halva tiden. Dela degen i bitar om cirka 600 g, rundriv och lägg med skarven uppåt på mjölad handduk. Ställ kallt över natten och mata en rågsurdeg till nästa dag, den används som dekoration.

Värm ugnen till 250°. Vänd upp bröden på en lätt mjölad brödspade eller en platt skiva av något slag. Lägg en rejäl klick rågsurdeg på varje bröd och smeta försiktigt ut. Strö grovt rågmjöl över. Detta ger en fin krackelerad yta på brödet. Spruta in vatten samtidigt som du sätter in bröden och sänk värmen till 230°. Grädda i 35–40 minuter eller till en innertemperatur på 98°.

Och här kommer lite bilder från påskhelgen:

Mammas hus i Jörlanda har ganska stora likheter med Solhaga, vilket min svåger psykologen Göran skarpt har konstaterat. För det första är huset gammalt, vitt och avlångt med nästan exakt samma planlösning. Sedan finns ett rött hus bredvid där en av föräldrarna kan ha sitt jobb, till exempel ett bageri eller en ateljé (min pappa Daniel Helldén var körpedagog och kompositör).

Ett par vackra dubbeldörrar finns det också. Här kastades det ris på mig och Ante ut som nygifta 1999.

 

Nu är det troligtvis sista påsken som firas här, eftersom mamma har bestämt sig för att sälja huset och skaffa ett mer lätthanterat radhus. Mycket sorgligt, men det enda rätta. Mamma har som vanligt gått loss med dekorationer, hela huset är fullt av påskägg som målats av familjemedlemmar genom åren. Hon har mer än hundra ägg sparade och min mormor har säkert ännu fler. Alla dessa ägg tillsammans är som en släktkrönika, eftersom vi för det mesta har valt motiv som var aktuella just då.

Man behöver ägg med ganska hårt skal, en nål att sticka hål i varje ände, samt en uppsättning riktigt bra penslar och akvarellfärg av något så när god kvalitet.

Alla ord som Max kunde säga påsken 2004 när han var 1,5 år.

2007 då jag var med i Mölndals Kammarkör och gjorde föreställningen Samma Luft i Annedalskyrkan i Göteborg. En mix av Johannespassionen, Jesus Christ Superstar och lite annat. Vi står två och två mitt emot varandra och sjunger Eva Dahlgrens Lämna mej inte här.

Johannespassionen var aktuell även i år, mamma sjöng den i Ödsmål i förrgår (mittenägget). Och i sommar sätter min syster Susanna och hennes Göran upp Strindbergs Fadren på Teater Tofta Herrgård (vänsterägget). Själv ville jag inte vara så förutsägbar att jag målade ett bröd-ägg i år, så det blev ett enkelt brunrött ägg med silverblommor på i stället (höger).

Morfar Svend G Asmussens ägg från 1983. Tre år senare var han borta.

Ett typiskt mamma-ägg.

När Ante kom in i bilden 1996 utvecklades skapandet av de mer konceptuella äggen. Under flera år gjorde han en serie på temat ”ett ägg”.

2001 hade vi tillgång till hela pysselboxen med glitter, kulor och rosetter. Det blev ett tokigt ägg-år.

Min bror Kaspar tänker gärna utanför boxen. I år vände han på ägget 90° och gjorde en zeppelinare.

Svägerskan Alexandra är också väldigt finurlig. Detta kamouflageägg försvann helt när man höll upp det mot kusinerna Lo och Ebens uggletröjor.

 

2 reaktioner på ”Påskbröd och äggmålning

  1. Bra idé! Tummen upp för unika familjetraditioner. Vilken ska ni ha på Solhaga……?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s