Frukt & nöt & ostar & vin & trädgårdsprojekt

Idag är det påskafton, och slutet på en av de hårdaste veckorna hittills i Solhaga Stenugnsbageris korta historia. Gustav och Bea har bakat helt otroliga mängder bröd, kakor och bullar. Mette och vår nya medarbetare Mathilda har stått i kassan och sålt dessa otroliga mängder bröd, kakor och bullar. Själv har jag gjort lite av varje. Plus dragit igång ett trädgårdsprojekt med anläggning av parkeringsplats runt hörnet samt plantering av magnoliaträd, klätterhortensior, rosor, klematis och höstanemoner – allt med hjälp av Jörgen, Anders & Anders från Veka entreprenad.

Jag kan bara konstatera att det är ett liv med extrema kontraster vi har valt. Ena sekunden ligger jag svettig på knä och försöker skrapa bort degrester från betonggolvet. Några minuter senare är jag ute i solen med kaffe och wienerbröd och tittar på magnoliaträdet i sällskap med kunder/vänner/ bloggläsare/gamla kollegor/högstadiekompisar som hälsar på. När arbetsdagen slutar vid tiotiden är man mör från topp till tå, och i behov av lite påfyllning. Igår kväll tog jag min undanlagda frukt & nöt och dukade fram ostarna från Di Mare delikatesser i Halmstad, där vårt bröd numera finns att köpa på fredagar och lördagar. Sist jag var där fick jag med mig ett par ostar med tillbehör, rekommenderade av Stefan som driver butiken:

Brillat Savarin med torkade jordgubbar
Le Conquerant med lakritsmarmelad

Exakt hur vi gör vårt fruktbröd på Solhaga är lite småhemligt, men här kommer en liknande variant:

500 g vatten
700 g vetemjöl
200 g grovt rågmjöl
200 rågsurdeg
40 g smör
10 g jäst
20 g salt
400 g torkad frukt (russin, aprikoser, fikon, tranbär, blanda lite som du vill. Blötlägg först i kallt vatten, och låt rinna av innan du bakar)
200 g nötter (hasselnötter, valnötter, cashew, etc)

Blanda på låg hastighet i 10 minuter utan salt, frukt och nötter. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 minuter. Blanda i frukt och nötter. Låt degen vila i 90 minuter, vik ihop den en gång under tiden. Dela i bitar på cirka 550 gram. Forma till bröd och låt jäsa över natten i kyl. Sätt in bröden på 250° i 5 minuter, spruta in vatten samtidigt. Sänk sedan värmen till 230° och grädda totalt i cirka 40 minuter, eller tills bröden har en innertemperatur på 98°.

Lite bilder från veckan som gick.

Vi eldade i stenugnen och bakade lite levain och baguetter. Men framför allt…

… så blev det pizzabak efter stängningsdags. Gustavs sambo Elin kom förbi med gott vin.

Operation trädgård och parkering har börjat. Jag och Ante har varit ute med rosa sprayfärg och försökt hitta rätt linjer. Det ska byggas ett nytt uthus också, nu när det gamla har blivit bageri. För någonstans måste vi ju ha gräsklippare och cyklar och verktyg och blomkrukor. Vår elektriker Börje tyckte att det var säkrast att dra ut en helt egen matning med el till det nya uthuset, bara ifall vi skulle få för oss att starta något mer i framtiden. Mycket roligt!

9 reaktioner på ”Frukt & nöt & ostar & vin & trädgårdsprojekt

 1. Så kul att det går bra! Fantastiskt ställe och underbart RIKTIGT bröd. Kommer köra från Halmstad till Slöinge då och då så länge diMare inte har bröd varje dag.
  Pizzan såg jättegod ut, nästa satsning? ;-)
  MariaJ
  PS Påskbrödet var jättegott

  1. Hej Maria, det här med stenugnsbakad pizza är definitivt en idé vi skulle vilja förverkliga framöver. Kanske för mindre sällskap på beställning. Och med ett gott vin till!

 2. Vilken underbar dag! Tänk att se er lapp i Steninge och nyfiket leta oss fram genom landskapet till er PÄRLA! Brödet är ljuvligt, ert bageri otroligt fint, och vi fick en härlig stund, med underbara bullar, kaffe och inspirerande samtal med er båda i er trädgård. Stort lycka till så ses vi i sommar! ps, bröd och visitkort levererade till grannen, hon lovade att sprida ryktet vidare;)
  solig helg
  Filippa&Jens

  1. Hej Filippa & Jens, det var så otroligt trevligt att ha er här! De där stunderna man får sitta ner och prata med likasinnade är lite som att ha semester. Vi ses igen i sommar! :)

 3. Aaaaaargh! Jag som just skulle leta efter receptet på frukt- & nötbröd!!

  Det är ett bröd från gudarna sänt! Tack, Sara för att du bakat det!

 4. Det är roligt att följa ditt bageriprojekt. Mena ligger nu helt utslagen efter Påskens arbete här hos oss. Norrmännens Påsk blev inte att vistas uppe i fjällstugan med Deckare (pga snöbrist) utan de har alla varit här i Bohuslän och på Lyckans bageri.
  Hälsningar Lars & sovande Mena

  1. Hej Lars, roligt att höra från er! Att Mena är utslagen måste vara ett tecken på att påsken var framgångsrik, härligt! :)

 5. Hej Sara
  Var på kurs hos Gustav för ett tag sedan och fick med mig ett frukt och nötbröd hem. Familjen blev helt lyriska och nu tänkte jag baka efter ditt recept och undrar hur länge låter du frukten ligga i blöt innan du bakar?

  Hälsa Gustav och tacka för en trevlig kväll

  Hälsn Siv

  1. Hej Siv! Låt frukten ligga i kallt vatten i 1 timme, eller ljummet vatten en halvtimme om du har bråttom. Detta gör man för att frukten inte ska suga åt sig allt vatten i degen så att brödet blir torrt. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s