Vi avslutar vår miniserie om Mettes maränger med ett hejdundrande crescendo, en midsommarnattsdröm som får vem som helst att brista ut i jubel och applåder: Choklad och hasselnötsmaränger med lemon curd-grädde, jordgubbar och riven mörk choklad.
Choklad- och hasselnötsmaränger
3 äggvitor
2 dl strösocker
ett par droppar citronsaft
Mörk choklad
Rostade och hackade hasselnötter
Vispa äggvitorna och citronsaften med 1 dl av sockret till hårt skum. Vänd ner resten av sockret.
Smält den mörka chokladen. Vänd ner hasselnötterna försiktigt, häll chokladen ovanpå marängsmeten och vänd smeten två gånger med en slev, den ska vara randig. Klicka ut på bakplåtspapper och grädda i 130° i cirka 60 minuter.
Lemon curd-grädde
6 citroner
100 g smör
3 dl socker
4 ägg
4 äggulor
4 msk maizena
3 dl vispgrädde
Riv skalet på citronerna fint, lägg i en gryta. Pressa saften ur 4 citroner och häll över skalen. Tillsätt sockret och smöret och koka upp under omrörning. Sila i durkslag och ställ åt sidan.
Pressa saften ur de två återstående citronerna i en bunke. Blanda ner maizena, rör till en slät blandning som du häller ner i bunken med det silade citronkoket.
Vispa ihop ägg och äggulor och tillsätt dessa.
Låt blandningen sjuda på svag värme tills det tjocknar, under konstant omrörning. Häll i en burk och ställ svalt.
Vispa 3 dl grädde fluffig. Vänd ner 4 rejäla matskedar lemon curd, mycket försiktigt för att få den där vackra aptitretande looken med små gula skimrande stråk.
Ha nu en riktigt fin midsommar, allihop! Och glöm inte att köpa nästa nummer av Gourmet där det blir ännu mera godsaker från Solhaga Stenugnsbageri, stajlade av Ellinor Störby och fotade av Magnus Carlsson.
Jo, Tina Nordström och Karin Fransson känner vi ju till, men vem tusan är den där Sara Wennerström?
Jag vet vem Sara är. Hon är fett ägig!
Gjorde denna maräng och efterrätt igår, verkligen smarrigt! Tack för recept!