Pain Paysanne och vintageshopping i Slöinge

Så var det min tur att för första gången chefa över veckans bröd på Solhaga. Eftersom denna vecka bland annat innehåller Frankrikes nationaldag var det givet att göra något åt det franska hållet. Efter ett misslyckat försök med en mörk levain bestämde jag mig för att köra ett säkert kort ur Jan Hedhs bok bröd – Pain Paysanne (betyder bondbröd). Ett rustikt levainbröd med rostade sesamfrön och ett stänk av muscovadosocker. Jag har valt att ha lite mindre jäst än originalreceptet, det går såklart att öka mängden om man vill att degen ska jäsa lite snabbare.

670 g vatten
600 g vetemjöl
150 g grahamsmjöl (jag tog 300 g)
200 g grovt rågmjöl
800 g levain
50 g muscovadosocker
10 g jäst
25 g salt
100 g sesamfrön

Börja med att rosta sesamfrön i cirka 10 minuter på 200°. Låt dem svalna. Sedan är det en bra idé att ha en bakfärdig levain, det kan du läsa om här.
Blanda allt utom salt och sesamfrön på låg hastighet i degblandare i cirka 10 minuter. Lägg i saltet och öka hastigheten, kör cirka 5 minuter till. Gör glutenprov. Blanda sedan i fröna på långsam hastighet i ett par minuter.

Lägg degen i en inoljad plastlåda, vik ihop den efter 60–90 minuter. Låt den vila ytterligare 60–90 minuter. Dela fyra bitar om cirka 650 g. Rundriv och lägg med skarven neråt på en bricka som du mjölar med grovt rågmjöl.

När bröden är färdigjästa, sätt in dem i ugnen på 275° och spruta samtidigt in vatten. Sänk till 250° och grädda i cirka 35 minuter, eller till en innertemperatur på 98°.

Fantastiskt gott med mycket smör samt ekologisk Vesterhavsost från Danmark, inhandlad på Mostorps Gård.

För övrigt rullar allting på här i ett rasande tempo, nu märker man verkligen att semestern har börjat. Kunder kommer och går i en strid ström, i dag sålde vi slut alldeles för tidigt. Jag tyckte att jag tänkte stort när jag planerade bageriet, men nu inser jag att en extra ugn och ett större kylrum inte hade varit fel.  Och en extra bagare helt klart, någon som är intresserad?

Tur att det finns fina vänner som Jenny, Josefine och Erika som rövade bort mig på picknick på Stensjöstrand i eftermiddags. Vi passade också på att ta en tur till Slöinge Prästgård och utställningen Wabi Sabi, som jag verkligen måste rekommendera. Thomas och Anne, som är konstnär, har öppnat butik i sitt hem, och där finns allt från konst till kläder, vackert porslin, blommor och fina trädgårdsredskap.

Ett vackert hem med många vackra saker. Slöinge Prästgård, öppet torsdag till söndag.

Jag köpte två Hello Kitty-väskor till Myra och hennes bästis Hanna, ett stiligt set med sockerskål och gräddkanna, samt ett par vintage solbrillor från 70-talet. Perfekt för trötta bagarögon.

6 reaktioner på ”Pain Paysanne och vintageshopping i Slöinge

  1. Kul att du hann hälsa på i Prästgården. Titta förbi med dina trevliga kompisar på Solhaga när ni får en chans. Jag bjuder på fika om ni tar med några av era underbara bullar. Ni gör ett kanonjobb!

  2. Tack Sara! Vad fin du blev i brillorna! Välkomna hit igen. Kom just hem från ett kort besök i Stockholm och kan bara konstatera att vi har ALLT vi behöver i Slöinge och lite till som de inte har i huvudstaden – Solhagas underbara bröd till exempel. Stackars dom!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s