Tårta på tårta

Mycket tårtor blir det nuförtiden. Veckan på Solhaga inleds med prinsesstårtkalas, eftersom Sara har namnsdag och både jag och Bea bär detta namn som betyder furstinna, prinsessa. I min familj har vi aldrig firat namnsdagar, däremot har min kompis Jenny instiftat Saradagen, som infaller när man som bäst behöver den. Då får man äta hur mycket tårta man vill och tycka väldigt synd om sig själv.

I dag bakar jag såklart min Saratårta som publicerades i DN Söndag igår, tillsammans med sex andra jättefina tårtor bakade av andra namnsdagsbarn i fruntimmersveckan. Det är en prinsesstårta med jordgubbsgrädde, och härlig smak av Tahitivanilj. Dekorerad med hjälp av en Alvine spetsgardin från IKEA, dem har vi i nästan varenda fönster inne på Solhaga. Spetsbandet runt tårtan är arvegods från Karin som bodde här i huset.

Eftersom det står i DN att jag ska bjuda alla Saror på kaffe och tårta så långt lagret räcker måste jag såklart leva upp till mitt löfte, så varsågoda alla Saror, jag sätter på kaffet alldeles om en liten stund.

För er som inte är i närheten kommer receptet här. Jag bakar tårtbotten enligt det här receptet, men man kan också göra det lite enklare för sig:

Grundrecept tårtbotten
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1,5 tesked bakpulver
Smör och ströbröd till formen

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en rund kakform (ca 24 cm i diameter) med smör och bröa den med ströbröd.

Knäck äggen i en bunke, lägg i socker. Vispa tills det blir vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver noga i en annan bunke. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Häll smeten i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Kolla med en provsticka att den är klar, grädda annars lite till.
Låt kakan vila några minuter i formen innan den stjälps upp för att svalna.

Vanilj- och jordgubbsgrädde
2,5 dl mjölk
1/2 vaniljstång
2 äggulor
1 msk strösocker
2 msk maizenamjöl
25 g smör
1,5 dl jordgubbssylt
1,5 msk pressad citronsaft
10 dl grädde

500 g marsipan
Rosa karamellfärg
Florsocker
En spetsgardin

Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg både frön och stång tillsammans med mjölken i en rostfri kastrull. Låt koka upp, ta sedan av från plattan.

Vispa ihop äggulor, socker och maizenamjöl, häll den varma mjölken över och vispa ihop. Häll tillbaka i kastrullen, värm försiktigt upp under omrörning och låt sjuda tills krämen tjocknar. Låt svalna något, rör sedan ner smöret. Sila krämen genom en sil.

Mixa jordgubbsylten tills den är helt slät. Blanda med Sila krämen genom en sil, blanda i citronsaften och den mixade jordgubbssylten. Ställ i kyl tills den är helt kall.

Vispa grädden hårt och blanda sedan ner 1,5 dl av jordgubbskrämen till ett jämnt och fint fluff. Tillsätt ett par droppar karamellfärg om du vill ha det mer rosa.

Dela tårtbotten i tre delar och lägg resten av jordgubbskrämen på den nedre botten. På nästa botten lägger du ett centimetertjockt lager gräddfluff. Avsluta med att stryka hela tårtan med resterande fluff till en jämn och fin kulle. Lägg över på ett tårtfat.

Kavla ut rosa marsipan till en rund form, lägg ett bakplåtspapper under och mjöla med florsocker så att marsipanen inte fastnar i bordet. Lägg en spetsgardin (inte för små maskor) över och släta ut så att gardinen ligger tätt mot marsipanen. Sikta florsocker över så att du nätt och jämnt kan ana den rosa färgen under. Ta försiktig men bestämt bort gardinen. Lyft locket försiktigt och lägg det över tårtan, utan att nudda den pudrade ytan (förutom allra längst ut medan du formar marsipanen runt tårtan). Skär bort överflödig marsipan och sätt ett spetsband runt för att maskera eventuella fadäser i nedre kanten. Och för att det är fint såklart!

Det blev jättefint i DN, man är inte så lite stolt. Hela reportaget finns här.

Mycket rosa tårtor blir det i juli, den här bakade jag till min lilla Myra som fyllde sex år i lördags. Den ska föreställa ett ponnyslott.

Inget slott utan spöken, tyckte Mette som dök upp med lite dekorationer till tårtan.

Myra var nöjd. Fast erkände efter en tugga att hon tycker bättre om grön tårta. Det slutade med att barnen åt upp alla spökmarängerna, men då blev det å andra sidan mer tårta till oss vuxna.

En reaktion på ”Tårta på tårta

  1. Hej Sara o grattis lite i efterskott. I min fanilj har vi också firat namnsdagar. Man brukade få fika på sängen och en tidning, vill jag minnas.

    Gissar att ni mumsar på en hel massa tårtrester där nere. Trist att inte kunna vara med, men här finns alltför mycket kvar att stå i. Idag har jag dock fått lite lön för mödan. Bildbevis finns på http://granebo.wordpress.com/.

    Kram till er allihop! //tobias

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s