Olofs Brödbakardag på Berte Museum i Slöinge

När Erik ger ax, ger Olof kaka, lyder det gamla talesättet. Förra året var det premiär för Olofs Brödbakardag på Berte museum, som kom på den fina idén att uppmärksamma Olofdagen. Jag var med och visade vildjäst, surdegar, blandning och uppslagning av bröd, och det hela avslutades med bak i gamla stenugnen här på Solhaga vilket ni kan läsa om i det här inlägget.  På bilden ovan står jag och snittar bröd i det fallfärdiga uthus som numera är vår butik. Vi hade ingen el och inget vatten, men vi visste att vi skulle starta bageri. Det svindlar när man tänker på hur mycket som har hänt sedan dess.
Klockan 12–16 idag  finns jag på Berte Museum med min degblandare, en säck mjöl och en hel hop andra attiraljer. Man kan komma och fråga om bakning och jag visar hur man med enkla knep kan bli en bättre hemmabagare. Bosse och Marita från Ulvanstorps tunnbröd kommer att grädda tunnbröd, och för den som vill veta mer om mjöl finns både Berte Qvarn och Limabacka kvarn på plats. Muséet ligger precis vid avfarten från E6.
Under tiden kommer Ante att stå här nere på Solhaga och elda i gamla stenugnen, och någon gång 16–18 kommer vi att baka levain i den. Det är med andra ord helt rätt dag att ta sig en utflykt till Slöinge – här är hela listan på attraktioner:

1. Olofs Brödbakardag på Berte Museum – livet på landet. På detta fantastiska museum kan man se allt ifrån gamla bakprylar till badkläder, leksaker, traktorer, en hel lanthandel, en liten skola, en smedja, ett snickeri, konditori, mejeri… allt ihopsamlat från Slöingetrakten.

2. Öppen bakstuga hos oss på Solhaga Stenugnsbageri, Ågatan 2. Bageriet är öppet 8–18, och vi bakar i den gamla stenugnen någon gång mellan 16 och 18. Men tänk på att komma tidigare, eller beställa bröd om du vill vara säker på att få med dig något hem, i går hade vi slut på allt bröd redan vid 14-tiden.

3. Blir du sugen på fika, gå till Slöinge Pensionat, som serverar mackor på vårt bröd, samt bullar, kakor och SIA-glass.

4. Eller varför inte Äppelgården, strax intill SIA-glass, där är det också servering.

5. Antikstället, öppet 10–18. Ett 2000 kvadratmeter stort himmelrike för alla som gillar antik & loppis, vi har köpt nästan allt till Solhaga här.

6. Slöinge prästgård, där konstnären Anne Lang och hennes familj har öppnat sitt hem för allmänheten, där finns konst, fina kläder, vackra trädgårdsredskap, porslin och en mängd andra fina saker till försäljning.

7. SIA-glass fabriksförsäljning, öppet 10–18. Åk aldrig till Slöinge utan kylväska med frysklampar! Som avslutning på Slöinge-utflykten måste jag rekommendera ett besök på SIAs fabriksförsäljning där man kan bunkra upp med glass i stora lass.

8. Gudmundsgården på vägen mot Asige. Om det finns plats över i frysboxen, passa på att klämma in lite god salami, marinerade grillspett och andra läckerheter från delikatessbutiken på Gudmundsgården, där grisarna får gå ute och böka i den halländska myllan. Öppet 10–18.

9. Mostorps gård på gamla E6:an mellan Slöinge och Getinge. Nyöppnad delikatessbutik som är hur fin som helst, med ekologiskt nötkött från gården och andra läckerheter.

Välkomna till Slöinge! :)

4 reaktioner på ”Olofs Brödbakardag på Berte Museum i Slöinge

 1. Ja, det finns verkligen en hel massa trevligheter i dessa trakter. Vi har nu lagt Solhaga Stenugnsbageri till listan över handlingsställen härikring. Det är lätt att äta gott och bra lokalproducerat här!

 2. Förra veckan var jag i Ugglarp och då blev det inköp av bröd i bageriet och inköp av ost(spännande nya sorter på Mostorps gård)till mig som är vegetarian. Jag tittade på köttet och det såg fräscht ut!Nästa gång blir det Berte Museum ,kollade lite på hemsidan som såg inbjudande ut.
  Ett förslag/idé Sara kan du pröva att baka småkakor eller andra kakverk på gamla recept eller nya recept i annorlunda tappning!Efterlys då recept från oss som gillar din blogg

  1. Hej Gunilla, jag har faktiskt planer på att göra precis detta, jag har fått låna några gamla kokböcker och håller på att bläddra mig igenom en massa gamla kakrecept. Har du eller ni andra som läser det här några gamla recept som ni skulle kunna dela med er av? Mejla mig isåfall på info@sarabakar.se!

   1. tack för svaret !
    Spännande att du tänkt samma tanke.Jag vet att jag har några gamla recept med konstiga mått + också gamla kokböcker med mat och annat. Jag har aldrig prövat att baka något från gamla böcker.Jag håller mig till det beprövade och som jag kan.Jag kommer ihåg fantastiska sockerringar(på vetebrödsdeg tror jag) som mormor alltid bakade på 50-talet ,vet att hon torkade i ugnen. Jag skall invetera i mina gömmor.Hösten brukar inbjuda till annat,så återkommer !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s