Dinkel & kummin

Det finns en lång lista på saker jag vill blogga om, men jag får ta det lite lugnt med den tills högsäsongen har lugnat ner sig. Trycket i butiken är extremt och vi bakar så mycket att kylrummet mår dåligt när stick efter stick med bröd rullas in för nattjäsning. Tur att vi har installerat en stor röd lampa som lyser så fort aggregatet lägger av. Dessutom har Gustav och jag fått klara oss utan Bea som har gjort illa sin hand. Vi jobbar omlott i 15-timmarspass, och det är bara att glömma Lisebergsbesök, tjejmiddag, after work med grannarna, cykelfest och tur till svärföräldrarna. Men jag klagar verkligen inte, det här är min dröm och den är helt fantastisk.

Här kommer veckans bröd, som Gustav har hittat på. Det blev ett dinkelbröd med fina snitt och mild smak av nyplockade kumminkronor från Ugglarps Grönt. Det går självklart bra att använda vanlig torkad kummin också.

750 g vatten
750 g vetemjöl
375 g dinkel siktat
375 g dinkel fullkorn
750 g rågsurdeg
10 g jäst
15 g kummin
37 g salt

Blanda allt utom salt och kummin på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt salt och kummin och kör lite snabbare i cirka 5 minuter.

Låt degen vila 2 timmar i plastlåda, vik ihop en gång under tiden. Dela i fyra bitar som du rundriver i bitar om ca 600 gram. Låt dem ligga med skarven uppåt på mjölad duk eller bricka i kyl över natten.

Värm ugnen till 250°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Skär fyra raka snitt, och sedan fyra på snedden så att det blir ett romb-mönster. Sätt in bröden och spruta in vatten, sänk till 225° och grädda i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader.

Kumminkrona. Blommorna har precis gått i frö.

En reaktion på ”Dinkel & kummin

  1. Köpte idag, det var supergott!
    Så härligt det måste vara att brinna så mycket för något så att det känns OK att jobba 15 timmarspass :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s