Sesam & Solros II

Förra veckan var det min tur att hitta på veckans bröd på Solhaga, och då blev det ett ljust surdegsbröd med rostade sesamfrön och solrosfrön. Först gjorde jag som Heléne Johansson i boken Bröd från Brunkebergs bageri, och använde mig av omvänd skållning av fröna. Alltså att man först rostar dem och sedan häller kallt vatten på. Men eftersom vi hade så vansinnigt mycket bröd att baka fick vi förenkla processen och helt enkelt använda rostade frön. Man gör som man vill.

600 g vatten
1000 g vetemjöl
90 g grahamsmjöl
450 g vetesurdeg
200 g  levain (kan uteslutas, annars finns receptet på levain här)
10 g jäst
20 g salt
100 g solrosfrön
50 g  sesamfrön

Rosta sesam- och solrosfrön. Blanda sedan allt utom salt och frön på låg hastighet i cirka 10 minuter. Tillsätt salt och och kör lite snabbare i cirka 5 minuter. Lägg i frön och kör på låg hastighet i ett par minuter, eller tills det har blandat sig.

Låt degen vila 2 timmar i plastlåda, vik ihop en gång under tiden. Dela i fyra bitar som du rundriver i bitar om ca 630 gram. Låt dem ligga med skarven neråt på mjölad duk eller bricka i kyl över natten.

Värm ugnen till 250°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande, sätt in dem i ugnen och spruta in vatten. Sänk till 225° och grädda i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader.

Några höjdpunkter i bild från den senaste tiden:

Rast i skuggan på verandan. Mixad yoghurt, frysta jordgubbar, mjölk och vaniljsocker. Och så lite rostade hasselnötter på det.

Vågen stod lite snett, så jag vägde upp en för stor klump till seglarbullarna. De blev 120 g istället för 75. Monsterbullar!

Jag bara måste få ha på mig något annat än bagarkläder snart. I veckan fyndade jag den här thaisidendressen för endast 200 kr i Slöinge Prästgårds ljuvliga butik. Frågan är när jag ska ha den, jag tycker det är lite tunt med flotta inbjudningar i min brevlåda.

Desto dyrare blev det när min bror Kaspar skickade denna bild från en antikaffär i Danmark. MÅSTE HA! För 3900 DKK blev den min, och så får vi väl se vad frakten går loss på.

4 reaktioner på ”Sesam & Solros II

  1. Hej Sara,
    är imponerad över att du hinner med din blogg. Vid mitt besök i bageriet var det fullt upp.

    Kanske en så’n här vore rätt melodi för den stressade bagaren med stark önskan att hålla omvärden uppdaterad om vad som händer: http://bakertweet.com/

    kram, tobias

  2. Åh, vilken fin skylt-kringla. Den passar verkligen perfekt utanför Hallands bästa bageri. Tycker Birgitta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s