Experiment Ugglarps Grönt nr 2: Kvickrotskaka

Mjöl på torkad kvickrot användes under kriget som ersättning för vetemjöl i konditorivaror. Därför tyckte jag att det kunder vara passande att göra en ren och enkel mördegskaka med olika halt av kvickrotsmjölet som Mikael Jidenholm på Ugglarps Grönt hade försett oss med. Själva mjölet hade en lätt smak av fisk, så mina förhoppningar var inte alltför höga.

Grundrecept
66 g smör
100 g mjöl (här använde jag olika halt av kvickrotsmjöl)
33 g socker
1/4 ägg

Kakrullar med 100, 60, 40 och 0 procent kvickrotsmjöl. Jag skivade upp dem och bakade av i 200° i cirka 10 minuter.

Tyvärr måste jag säga att detta blev en förskräcklig kaka. Efter ett bett i den 100-procentiga var jag tvungen att gå till badrummet. Det påminde om gräs och fisk på samma gång och smaken dröjde sig kvar i gommen. Den 40-procentiga kunde ätas utan stort obehag, men jättegott var det inte. Mikael tyckte att den var helt ok, men han är å andra sidan van vid att äta grönt i alla dess former.

Vi får helt enkelt hoppas att det aldrig mer blir krig, och att skördarna av helt vanligt vete må blomstra för all framtid. Men visst var det spännande ändå och absolut värt ett försök! Vi har ett par påsar kvar i bageriet för den som vågar…

 

En reaktion på ”Experiment Ugglarps Grönt nr 2: Kvickrotskaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s