Skållat havrebröd

Den här veckans bröd är en av mina favoriter – Skållad havre från Heléne Johanssons bok Bröd från Brunkebergs bageri. Det är saftigt och gott och jag gillar verkligen smaken av rostad havre. I den här versionen använder vi lite mindre jäst, och låter istället degen vila lite längre.

Skållning
550 g vatten
250 g havregryn
100 g linfrön

Bortgörning
700 g vatten
500 g rågsurdeg
20 g jäst
1200 g vetemjöl
200 g grovt rågmjöl
40 g honung
40 g havssalt
havregryn till topping

Skålla havregryn och linfrö i en bunke, låt stå i några timmar eller över natten.
Blanda med de andra ingredienserna, utom saltet, och kör i degblandare i cirka 10 minuter. Tillsätt salt och kör ytterligare fem minuter. Låt degen vila i en lätt inoljad plastlåda med lock i ungefär två timmar, vik en gång under tiden.

Dela degen i fem delar som du rundriver och doppar i havregryn. Lägg dem med toppingen neråt och skarven uppåt i mjölade jäskorgar. Låt jäsa 90 minuter i rumstemperatur eller över natten i kyl.

Värm ugnen till 250°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Snitta ett kors och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och grädda i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader.

5 reaktioner på ”Skållat havrebröd

  1. Åh vilket härligt bröd!! Bra tips med jästen där också! Folk använder ohälsosamt mycket jäst i sina bröd och då blir man ju lätt lite dålig i magen haha… I alla fall väldigt bra recept det där, ska testa det nästa gång jag ska baka bröd! :D

    Kolla gärna in min blogg också, jag startade den idag och den handlar främst om träning!!

    Ha en super bra dag! =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s