Experiment Ugglarps Grönt nr 3: Pilörtsknäcke

Vårt senaste experiment presenterades i helgen på matmässan Nordic Feed i Köpenhamn, där matproducenter i Signerat Halland fick chansen att berätta om mat som kommer härifrån. Ugglarps Grönt är en av producenterna, och vi på Solhaga fick vara med på ett hörn. Det blev ett knäcke med skållade pilörtsfrön.

I dag betraktas pilört som ett ogräs, men under förhistorisk tid var det ett av de vanligaste födoämnena. Fröet har hittats i magar på bevarade torrmosselik från järnåldern och i kärl från bronsålder och järnålder. Troligen användes fröna i gröt, som man kunde vira in i blad och lägga på elden så att det blev vad vi i dag skulle kalla för hårt bröd. Råg var också vanligt förekommande, därför valde jag att använda rågsurdeg. Och så dinkel, som är det närmaste ursprungsvete vi kan komma.

300 g vatten
150 g pilörtsfrö
450 g siktat dinkelmjöl
150 g dinkel fullkorn
300 g rågsurdeg
27 g honung
14 g salt

Jag kokade upp vattnet och hällde det över pilörtsfröna. Sedan fick de stå i några timmar innan jag tillsatte resten av ingredienserna. Jag knådade i maskin till en elastisk deg, som sedan fick vila i ett par timmar. Surdegen var inte sitt allra piggaste, så man skulle nog kunnat ha i lite jäst. Kavlades ut 1 mm tjockt, naggades, delades i bitar och bakades av i 230° i cirka 10 minuter.

Och så packade vi det i en liten påse.

En reaktion på ”Experiment Ugglarps Grönt nr 3: Pilörtsknäcke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s