Experiment Ugglarps Grönt nr 4: Vinterkyndel

I morgon är det dags igen – jag och Gustav ska åka till Prinz Bageri i Stallarholmen och träffa vår guru Jan Hedh och 14 goa hantverksbagarkollegor från lite varstans i vårt avlånga land. Så värst många bakläxor har det inte blivit gjorda det här året, men vi hoppas på förståelse från magistern. Att bygga och starta ett bageri kanske får räknas som något slags grupparbete.

Men en uppgift har vi hunnit med den senaste veckan – att baka ett bröd med färsk frukt eller örter. Vi valde vinterkyndel, en liten pepprig rackare som vi fastnade för i somras när Mikael JidenholmUgglarps Grönt tog med oss på en smakrunda på sina odlingar vid havet. En timme efter att jag lyfte luren stod han här i bageriet med en stor påse supernyplockad vinterkyndel. Han ligger just nu på 100% på kundnöjdhetsindex.

När vi gjorde degen fick vi tillsätta kyndel i flera omgångar, tills det smakade något. När man bakar med färska örter krävs stora mängder. Samtidigt får det inte slå över för mycket, vinterkyndel kan bli lite besk, och smaken kommer först på riktigt när man har tuggat en stund.

700 g vatten
1330 g vetemjöl
490 g rågsurdeg
380 g levain (om du inte har levain, ta lite mer surdeg och mjöl i stället, och tillsätt eventuellt lite jäst)
50 g hackad färsk vinterkyndel
35 g honung
40 g salt

Kör allt utom saltet i degblandare i cirka 10 minuter. Tillsätt salt och kör ytterligare fem minuter. Låt degen vila i en lätt inoljad plastlåda med lock i ungefär två timmar, vik en gång under tiden.

Dela degen i fyra delar à cirka 700 g. Rundriv och lägg med skarven uppåt på mjölad bricka eller duk. Låt jäsa klart i rumstemperatur eller över natten i kyl.

Värm ugnen till 250°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Snitta ett bladmönster och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och grädda i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader.

Återkommer förhoppningsvis med rapporter från kursen om det det är någon fräs på det mobila bredbandet i Strängnäs djupa skogar. Hej så länge!

3 reaktioner på ”Experiment Ugglarps Grönt nr 4: Vinterkyndel

  1. Åh, vad jag saknar ditt goda bröd. Här i USA där vi bor är det inte lätt att hitta bröd i din kaliber! Längtar redan till nästa sommar när jag får åka till Solhaga och handla!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s