Korn & kross

Förra veckan hittade Gustav på ett grovt och smakrikt bröd, med namnet korn & kross. Jag gillar namnet, det låter maskulint och hälsosamt. Han tog helt enkelt en titt i mjölhörnet för att se vad vi hade, och där hittade han en säck vetekross och kornmjöl från Limabacka kvarn. Resultatet blev ett ganska grovt men ändå inte kompakt bröd med god skorpa som smakar väldigt brödigt.

Börja dagen innan med att sätta en surdeg på kornmjöl, du kan använda vete- eller rågsurdegskultur att starta den med. Sedan dags för blötläggning:

Dag 1 Blötläggning
225 g vatten
225 g vetekross

Dag 2 Bortgörning
1200 g vetemjöl
600 g vatten
440 g kornsurdeg
7 g jäst
30 g salt

Knåda degen i blandare i cirka 10 minuter på låg hastighet. Tillsätt saltet och öka hastigheten, kör i cirka 5 minuter. Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 120 minuter, vik ihop en gång under tiden. Slå upp till fyra avlånga limpor som du låter jäsa med skarven uppåt några timmar i rumstemperatur eller över natten i kyl.

Värm ugnen till 250°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Gör ett snitt på längden och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och grädda i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader.

En reaktion på ”Korn & kross

  1. Låter gott! Såg inlägget ovan! Det känns skönt att vi har ett nästan färdigrenoverat hus när all tid läggs i bageriet …
    Karin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s