Laminerade emmerkex

Jag ska snart berätta mer om kursen med Jan Hedh tidigare i veckan, tills vidare får ni hålla till godo med ett av de recept som gjorde störst intryck på mig. Och som jag nu har specialanpassat lite efter dagens stora händelse – branschträff på Ugglarps Grönt med massor av matfolk från hela landet.

Vi på Solhaga tänkte visa upp de experiment vi haft för oss med råvaror från Ugglarps Grönt. Det blir barkknäcke, pilörtsknäcke och så detta emmerkex som jag har kryddat med färsk vinterkyndel och flingsalt. Det går även bra att strö massor av kummin på, det gjorde Jan Hedh i en omfattning som fick mig tro att han helt tappat omdömet. Men där hade jag fel. Det var så gott att jag dog en smula.

Först gjorde jag en örtolja på hackad färsk vinterkyndel och lite olivolja som fick stå och dra över natten.

1000 g emmermjöl
600 g mjölk
50 g honung
30 g jäst
25 g salt
130 g vetemjöl
50 g örtolja (kan uteslutas, och då behöver man kanske inte något vetemjöl alls)

500 g smör till laminering

Blanda allt utom smöret på låg hastighet i 15 minuter, eller tills det blir en elastisk och fin deg. Låt den stå framme tills den jäst upp lite, ställ sedan in i kylen.

Ta fram det kalla smöret och banka ut det med en kavel till en jämn rektangulär platta, cirka 1 cm tjock. Ta fram den kalla degen, kavla ut till lagom storlek så att du kan slå in smörplattan i degpaketet.

Kavla ut till en rektangel och vik ett treslag (så att degen efter vikning bildar tre lager). Kavla ut igen och vik därefter ett fyrslag (kanterna in mot mitten och sedan ett vik till så att det blir fyra lager). Täck med plast och ställ in i kylen minst 30 minuter så att glutentrådarna får slappna av lite.

Ta fram plattan och kavla ut till 2 mm tjocklek. Nagga ordentligt. Spraya lätt med vatten och strö på färsk vinterkyndel, kummin eller vad du vill. Och så flingsalt.

Skär degen i lagom stora bitar med ett pizzahjul och lägg på en plåt. Nu säger Jan Hedh att det bara är kärringar som bakar med bakplåtspapper, men jag vill ändå inte avråda er från detta. Bättre det än att det fastnar i plåten, säger jag.

Baka av i 230°C i cirka 10 minuter, håll koll så att de inte blir för mörka. Avnjutes med fördel till en iskall öl istället för chips.

Andra roliga saker som har hänt i veckan:

Jag tog äntligen tag i projektet att renovera den antika kringlan från Danmark som min bror Kaspar och svägerska Alexandra hittade i en antikaffär i Ebeltoft utanför Grenå. Jag tog ett djupt andetag och en tyst minut för Anna Berglinds efterföljare, vem det nu kan ha varit, innan jag målade över alltihop med svart rostskyddsfärg.

Själva guldkringlan såg ut att vara i samma material som plasthöljet till karuseller på skamfilade nöjesfält, så det blev ett lager matt guldspray på den.

Och där satt den – kringlan på verket. Symboliskt uppsatt exakt ett år efter att vi började bygga Solhaga Stenugnsbageri. Jag glömmer aldrig den dagen på stallgolvet med kofoten, i det skruttiga uthuset som nu är ett etablerat bageri. (Titta i backspegeln här.) Om det kan hända så här mycket på ett år kan man verkligen undra var vi kommer att befinna oss den 9 september 2012. På månen?

2 reaktioner på ”Laminerade emmerkex

  1. Grattis till ert fina bageri! Hoppas att vi hittar en helg, jag är grymt nyfiken på att se hur det ser ut i verkligheten. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s