Ryskt surdegsbröd och modevisning på hjul

Jag ligger lite efter med uppdateringar om veckans bröd, men nu ska det bli ändring på det. Vi börjar med förrförra veckans bröd på Solhaga Stenugnsbageri som var en riktigt tung rackare. Ett typiskt ryskt bröd som är både syrligt och sött på samma gång. Man utgår från en skållning som sedan syras med rågsurdeg, och tillsätter en hel del svart sirap för att balansera. Påminner aningens om klassisk limpa, och är gott som macka på höstutflykten med ett tjockt lager smör och salami. Och så varm choklad till.

Skållning
200 g vatten
100 g grovt rågmjöl
Koka upp vattnet, häll det över rågmjölet och rör om. Låt stå över natten. Mata rågsurdegen.

Raskdeg
200 g ljummet vatten
160 g rågsurdeg, aktiv
Blanda skållningen med ljummet vatten och rågsurdeg. Låt stå i ca 4 timmar tills det bubblar ordentligt.

Bortgörning
540 g vetemjöl
380 g grovt rågmjöl
45 g rapsolja
140 g svart sirap, eller mörk
25 g salt

Tillsätt resten av ingredienserna, utom saltet, och knåda på låg hastighet i 15 minuter. Sedan snabbt med saltet i ytterligare 3 minuter. Låt degen jäsa i plastlåda i cirka en timme.

Dela degen i två bitar, rundriv och lägg med skarven neråt på en mjölad bricka. Låt jäsa framme i rumstemperatur eller i kylen över natten.

Värm ugnen till 225°C. Vänd upp bröden på en bricka/spade, sätt in dem i ugnen och spruta in vatten samtidigt. Sänk värmen till 200°C och baka i 35–45 minuter, eller till en innertemperatur på 98°: Eftersom det är så mycket sirap i brödet blir det lätt bränt på undersidan om du bakar på sten, så var lite uppmärksam.

För övrigt fortsätter förnyelsen av Solhaga i rasande fart. Den här veckan var det våra stickvagnar som fick sig en extreme make over.

Före: Klädd i grå stickolle från Runex. Stilrent och funktionellt, men kanske lite tråkigt. Efter: En mer glamourös look – tajta lyxfodral med guldbrokad från Sofia the Star.

Och själv förärades jag av ovan nämnda designer en lyxig nattsärk med röd spetskant, som jag inte kommer att posera i här på bloggen. Här får ni ändå en skymt av mönstret som heter Britts trosa.

Fint slut på veckan – trädgårdsgudinnan Mette från Getinge tog med mig till Löddeköpinge plantskola som är den finaste jag sett i sitt slag. Åk dit! För mig som inte är så insatt i det här med trädgård är det fantastiskt att vara där med henne. Vi vandrar upp och ner längs långa växtkorridorer, hon pekar på allt som jag ska köpa, och så gör jag det.

Det blev pioner, stjärnflocka, murgröna, japansk snöbollsbuske, bambu, lökar och lite annat smågodis att gräva ner så snart jag bara hinner. Jag får flashbacks till förra hösten då jag låg på knä ute i lera och halvmörker med stelfrusna fingrar för att Solhaga skulle få ett presentabelt yttre till våren. Och det lönade sig verkligen, även om Mette tycker att jag gjorde det klassiska nybörjarmisstaget att dutta ut olika sorters växter istället för att sätta dem i större sjok. Så i år ska här sjokas och grupperas, det lovar jag.

En reaktion på ”Ryskt surdegsbröd och modevisning på hjul

  1. Sjok av stjärnflocka! Jag älskar dig, Sara.
    Vill också förtydliga att det är själva trosmönstret som heter ‘Britts trosa’. Själva modellllllen alltså.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s