Hamburgerbröd och blåsväder

I går bakade vi hamburgerbröd till ett bröllop på Vinbergs Prästgård. Brudparet hade nämligen valt hamburgare som huvudrätt. Jag gillar verkligen idén om att ta något klassiskt som med tiden fått sig en junk-food-stämpel och göra det på riktigt. Ungefär som när vi gjorde dammsugare med riktig punsch och marsipan i bageriet. Eller korv med bröd på Ljus råg och Gudmundskorv.

Richard Näslin och hans fru Jannike som driver Vinbergs Prästgård gjorde sin version av hamburgaren med ekologiskt nötkött från Stommens gård i Köinge, hemmarökt ketchup, majonnäs med gotländsk tryffel, pommes bistro, pressgurka och andra klassiska tillbehör. Önskar att jag hade varit där och fått smaka, det låter ju hur lyxigt som helst!

Själv begav jag mig ut i stormen, till Matöppet för att köpa ett paket nötfärs som jag formade till lagom stora burgare som stektes i smör. Och så lite sallad, ruccola, avokado, rödlök och en god senap från Flädergården. Det blev inte så tokigt det heller.

Det här receptet innehåller malt eftersom brudparet ville att brödet skulle vara mörkt men inte grovt. Det kan du hoppa över om du vill ha ett vitt bröd.

Hamburgerbröd
500 g mjölk
900 g vetemjöl
10 g malt eller vört
100 g rumsvarmt smör
25 g jäst
20 g salt
sesamfrön till dekoration, vi gjorde en blandning på  svarta och vita

Blanda allting på låg växel i cirka 10 minuter utan salt, sedan lite snabbare i 5 minuter med saltet. Degen ska vara mycket elastisk och smidig. Dela i lagom stora bitar, vi gjorde 65 grams eftersom köttet skulle sticka ut på sidorna. Upp till 100 g kan nog vara alldeles lagom. Rundriv bitarna och låt dem slappna av på bordet övertäckta med plast i ungefär en kvart.

Kavla bitarna till 5–10 mm tjocklek. Spraya med vatten, doppa i sesamfrön och lägg på en plåt. Täck dem med bakplåtspapper och lägg ytterligare en plåt ovanpå. Tyngden gör att bröden inte jäser för mycket uppåt och blir ihåliga. Kalljäs i kyl över natten, eller i rumstemperatur 1–2 timmar.

Värm ugnen till 250°C. Ta bort plåt och bakplåtspappret som ligger ovanpå och kontrollera att bröden är duktigt jästa. Sätt in dem i ugnen, spraya in lite vatten och baka till ljusbrun nyans i 8–10 minuter.

En bra sak med klass 3-varning och utegångsförbud: Vi hann måla lite uppe på vinden. Egentligen skulle jag ha varit med på julmarknad på Rådhustorget i Falkenberg. Men när jag för några dagar sedan insåg vilket väder det skulle bli och att jag skulle bli tvungen att baka, grädda, packa och åka dit helt själv bestämde jag mig för att ställa in. Jag har fortfarande inte glömt Skördefest på Tjolöholm 2010, som är något av det värsta jag utsatt mig själv för. Tänk att göra allt förarbete och sedan åka dit bara för att få alla bröd nedblötta av stormen Berit. Inte kul.

Just nu blåser det så att hela huset skakar, och vi har tagit ner innanfönstren i köket för att de inte ska pressas inåt och krossas mot golvet, så starkt är trycket utifrån. Ante har varit ute och klättrat på stegar för att försöka kila fast de fönster som inte sitter helt stabilt. Min fina gran har välts omkull och flyttats flera meter, och alla trädgårdsmöbler är omkullblåsta. Jag hoppas verkligen att min fina kringla hänger kvar utanför bageriet imorgon.

 

2 reaktioner på ”Hamburgerbröd och blåsväder

  1. Tänk att få läsa om satan och änglaspel i samma svep! Avokado …
    Majo med gotländsk tryffel. Man liksom dånar.
    Vill ha (som de skriver i bloggerivärldarna)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s