…och hästar grisar och pepparkakor…

Nu har julen börjat på Solhaga, tyvärr med att jag kom ut i morse och upptäckte att hälften av de fina pepparkaksfigurerna jag hängde upp i går nu hade trillat ner. Det blir så fuktigt i bageriet av all ånga från ugnen att kakorna mjuknar och går sönder. Men några hängde kvar. Nästa vecka gör jag nya som ska sprayas med lack för att hålla hela december. Jag har dekorerat dem på båda sidorna för att de ska vara fina både inne och ute.

Så här gör vi degen, som förresten även kommer att finnas att köpa i bageriet för dem som inte orkar röra ihop den själva.

Solhagas pepparkakor
840 g vetemjöl
420 g strösocker
350 g smör
175 g vispgrädde
175 g mörk sirap
10 g bikarbonat
10 g malen kanel
10 g malen ingefära
6 g malda nejlikor
6 g malen kardemumma
6 g malen pomerans
1 g kryddpeppar

Blanda degen och låt den ligga väl inplastad i kyl ett par dagar för att mogna. Kavla till cirka 2 mm tjocklek, och baka i 200°C i 8–10 minuter.

Glasyr
30 g äggvita (en äggvita alltså)
150 g florsocker
1 tsk vinäger, går också bra med ättika eller citronsaft
Vispa till en jämn smet och häll upp i sprits.

De fina glaslyktorna i fönstren har jag köpt i en av mina favoritbutiker – Grönbergs interiör på Kungsgatan i Göteborg, den ligger precis nedanför vårt gamla hem på Norra Liden. Man går in och vill bara köpa allt. Så mycket stil, engagemang och känsla på ett och samma ställe, det beundrar jag. De har också en blogg, titta här! Även hjärtat med bjällrorna kommer därifrån.

Och när man har shoppat dyrt i storstaden får man kompensera med loppis på landet. Halmtant från Antikstället i Slöinge, ljusstake och kärve från Maggans loppis i Slättåkra.

7 reaktioner på ”…och hästar grisar och pepparkakor…

  1. I am a new fan and avid follower of your exquisite culinary blog…I stumbled onto it searching for a truly exceptional Pepparkakor recipe..and I believe I have found it…I love that you use cardamom AND ground bitter orange peel…I have the dough in the fridge…should I wait several days for the flavours to bloom correctly?..Also…I noticed in this recipe cream is used…but my Swedish mother-in-law (from Stockholm)told me there normally cream is not used?…Do you think this is true..or does it enhance the crispness of the cookie?..I would love to obtain a paper-thin crisp result as this is the favourite Jul/Noël cookie of the family!.Tak!!

  2. Hejsan! Jag undrar vad för typ av lack man kan använda för att spraya kakorna med? hittade nämligen pepparkakorna som jag hängt upp igår, på golvet imorse :(

    1. Hej Amanda! Det är tyvärr så att om det är för fuktigt vid fönstret kan kakorna mjukna och trilla ner. Det gäller att baka in så mycket mjöl du kan under utbakningen och baka dem lite extra länge så att de blir riktigt hårda. Ett annat trick är att göra dem dubbelsidiga, alltså att limma ihop två likadana former med klistrat socker. Då blir de lite mer stabila. Bättre lycka nästa gång!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s