Saffranspasta

I morgon klockan 11 ska jag vara med i Radio Halland och avslöja allt om hur vi bakar våra lussekatter och saffranskringlor på Solhaga. I dag rör jag ihop saffranspastan som ska användas, den behöver stå och dra under natten för att få mer smak. Ju längre den får stå, desto bättre.

Vi använder torr saffran, helt enkelt för att den är av så bra kvalitet och för att vi vill ha rena råvaror i bullarna. Annat man köper kan vara av tvivelaktig karaktär, det är till exempel vanligt att man tillsätter gurkmeja för att dryga ut och sätta färg på bullarna. Och så vill man ju inte göra, eftersom själva ordet zafran betyder ”göra gul” på arabiska. I bageriet säljer vi små askar med 1 gram finaste saffran i, och så här gör vi saffranspastan:

1 gram torr saffran
1 msk strösocker
1/2 msk ren sprit

Stöt saffran och socker i mortel. Häll över i en burk och tillsätt spriten. Rör om och låt dra minst ett dygn innan baket. Det här räcker till en lussedeg om du vill ha mycket färg och smak, men det går självklart att bara använda ett par teskedar och spara resten till paella, fisksoppa, saffransbiscotti eller vad annat du vill hitta på.

I bageriet jobbar vi med saffranshink modell större. Det går åt uppåt 150 000 blommor för att göra 1 kilo saffran, därav varningstexten på hinken.

För övrigt har det varit en helt fantastisk vecka, jag har träffat så mycket människor och haft så roligt:

Måndag och leverantörsträff på Berte Qvarn, jag fick berätta om första året med bageriet för ett 60-tal odlare som levererar till kvarnen. Även Torbjörn som har tagit över Börjes Konditori i Harplinge var där för att berätta om sitt.

Torsdagen var hektisk, först med workshop på Falkenbergs Näringsliv, sedan avslutning med ALMI Hallands mentornätverk i bageriet. I ett år har jag träffat Birgitta Henning, som varit en helt ovärderlig källa till stöd visdom för mig på den här omtumlande resan. Dessutom har det varit träffar med andra mentorer och adepter. Sorgligt att det är över, men jag och Birgitta kommer definitivt att fortsätta träffas. Bilden är från Region Hallands tidning i somras.

Sveriges mest kände brödbloggare Martin Johansson var här och käkade frukost i fredags. Mycket trevligt! Den gamla bloggen www.paindemartin.se är avslutad, numera bloggar han på litemer.paindemartin.se.

Och som om inte allt detta vore nog håller jag på och skriver på min uppsats om Slöingelimpan och Hallandsbrödet. Jag utforskar gamla recept och baktraditioner, i tisdags blev jag inbjuden till bak hemma hos Lars Thorén i Vrå utanför Slöinge. Här ska Nobisbröd sättas in i den vedeldade ugnen i källaren. Jag återkommer med utförligare rapport när jag har skrivit färdigt…

Ja och så har vi ju det här med vinden också, den är numera färdigsnickrad. Hela släkten ska komma till jul, så vi målar som tokar varenda liten minut som finns över. Här ser vi allrummet med inbyggda bokhyllor och förvaring, genom dörren Myras framtida pysselhörna. Den bruna kommoden ska vara i badrummet, vi ska betsa om och lacka ovansidan med båtlack och sedan sätta ett porslinshandfat på. 

7 reaktioner på ”Saffranspasta

 1. Var köper du saffranstrådarna? Det känns som det vanliga saffranet man köper i butik inte ger mkt smak av saffran.

  1. Hej Sam! Ofta kan du köpa saffran i välsorterade kvalitetsbagerier, ungefär som Solhaga :) Hoppas att du hittar något!

 2. Hej Sam,

  Jag vet inte om det är tillåtet att göra reklam för sig men testa vår saffran. Du kommer inte att ångra dig.

  Jag har importerat premium saffran från Iran sedan 2004.

  Ha en härlig julbak!
  / Ali

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s