Saffranskringlor

Här kommer en annan variant man kan göra på lussedeg (se gårdagens inlägg). Helt underbart saftiga, med smör och mandelmassa i fyllningen.

Fyllning
250 g mandelmassa
250 g smör

Dela degen i två bitar, vik ihop dem till jämna klumpar som du låter vila i kylen i 30 minuter. Detta gör att degen spänner av och går lättare att kavla.

Kavla ut varje degbit till en platta. Bred på generöst med fyllning och vik ett treslag – degen ska bilda tre lager. Skär i strimlor, på Solhaga väger bullarna cirka 100 gram, men 60–80 gram kan vara alldeles lagom för en hemmabulle.

Tvinna strimlan och lägg ihop som en kringla och lägg sedan upp och ner på en plåt med bakplåtspapper. Lämna rejält med utrymme mellan bullarna och låt dem jäsa till dubbel storlek, skulle tro att det tar cirka 60 minuter beroende på rummets temperatur.

Baka av bullarna i 230° varm ugn i 5–8 minuter (beroende på storlek) tills de fått gyllenbrun färg, kolla att de även har fått fin färg på undersidan. Låt bullarna svalna, pensla sedam ovansidan med smält smör och vänd i strösocker.

7 reaktioner på ”Saffranskringlor

 1. thank you very must I have a cool fermentation saffron dough in the refrigation for baking lussekatter today. i will try your buns with sweet filling today also, have a nice weekend susanne

 2. Hej Sara!
  Tack för en ljuvlig blog. Den är en av mina favoriter. Jag har en fråga gällande kringlorna ovan. Jag testade receptet, efter knådandet tyckte jag degen var perfekt men den var rätt svår att kavla ut. Det vill säga den fastnade helt galet i bordet fast jag mjölat det bra etc. Jag fick degen kavlad till en rektangel men det var helt omöjligt att lyfta sidorna för den fastnade så i bordet. Jag lyckades trots allt göra strimlor av degen men den klarade inte av att man tvinnade dem. Så det blev enkla kringlor istället. Min fråga är att borde jag ha satt mera mjöl eller vad? Har du råkat på något liknande.

  Tack ännu en gång för den fina bloggen och god jul till er alla!

  1. Hej Anette! Deg kan bli lite olika beroende på vilket mjöl man använder och hur hög vattenhalten är. Ett torrare mjöl som stått länge i skåpet suger åt sig mer vatten till exempel. Det låter som att du nog skulle haft lite mer mjöl i degen, och det är detta som är konsten, att känna efter i början av blandningen så att man får rätt mjölmängd från början. Tur att du fick ihop det något så när till slut, nästa gång går det helt säkert bättre. :)

 3. Hej Sara.
  Provade Saffranskringlorna. De blev kanon även om det var snoigt att få till kringlorna snyggt….
  Men saffranspasta is the shit. Det är ju stor skillnad mot vanlig saffran.
  Förresten vörten jag köpte blev väldigt goda vörtbröd.

  Ha en god jul & gott nytt år!

 4. hej!
  ska inte degen jäsas i rumstemp när man gör kringlorna? innan man lägger dem i kylskåpet?
  tacksam för snabbt svar :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s