Julbröd med fikon och tranbär

Här kommer äntligen receptet på Solhagas julbröd med fikon, tranbär och julöl från Krönleins Bryggeri. Skållningen med julöl ger en lätt sötma som blir perfekt till en god ost. Det funkar även fantastiskt bra med bara smör.

Skållning
33 cl krönleins julöl
170 g grahamsmjöl
Koka upp ölet, det ska koka ordentligt innan du slår det över mjölet och rör om noga. Låt stå över natten.

Bortgörning
430 g vatten
20 g jäst
800 g vetemjöl
65 g grovt rågmjöl
130 g vetesurdeg
20 g salt
130 g tranbär
130 g torkade fikon i bitar

Blanda skållningen med vatten, jäst, vetemjöl, grovt rågmjöl, och vetesurdeg. Knåda på låg hastighet i degblandare i cirka 10 minuter eller för hand dubbelt så länge. Tillsätt salt och knåda ytterligare 5 minuter på lite högre hastighet. Allra sist tillsätts fikon och tranbär på låg hastighet i ett par minuter eller tills det är ordentligt blandat.

Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar, vik ihop en gång under tiden. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i tre bitar à cirka 700 gram. Forma till avlånga bröd med spetsiga ändar och lägg med skarven uppåt på bricka eller duk som du mjölar med grahamsmjöl. Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten.

Värm ugnen till 250°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Snitta och sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i 25–30 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader.

Annars har helgen varit mycket trevlig, jag och Ante har för första gången på väldigt länge lyckats ta oss iväg på 40-årskalas utan att något barn började kräkas precis innan. Fantastiskt!

Klädpanik precis innan vi skulle lämna hotellet. Det visade sig att min resväska bara innehöll slumpvis ihoprafsade trasor från min lantisgarderob. Men allt löste sig tack vare en rolig liten sak från H&M med fjädrar som jag kunde ha på huvudet. Och en juligt röd boa med pälsbollar som jag köpte när vi hade barnfri vecka i New York för ett par år sedan. Nu låter det kanske som att vi lever ett flådigt liv. Men ni som har följt bloggen vet hur mycket vi behövde spöka ut oss på det här viset. Svepa cosmopolitans till tonerna av lite fräck flöjtjazz, träffa storstadsvuxna på finrestaurang och överdosera klubbmusik så att det riktigt ringde i öronen när vi sent omsider tryckte den obligatoriska burgaren på väg till hotellsängen. Ja jösses vad vi behövde det.

Och när vi var tillbaka på plats i Slöinge var det bara att bita tag i Luciabestyren, det blev en lång måndagkväll i bageriet med dekoration av älgar, bockar, hästar, grisar och hjärtan som både går att äta och hänga upp.

Oj, vad är det som händer här? Fröken Fokus (fotograf Martina Thalwitzer) svepte in i bageriet med luciastormen och sin stora guldreflektor som Karin fick hjälpa till att hålla i. Köp Expressen idag så får ni se!

7 reaktioner på ”Julbröd med fikon och tranbär

  1. vad skönt att ni kom i väg på något som ger er energi. tack för att du delar med dej av goda brödrecept och fina bilder på bröd och pepparkakor.

    Soliga hälsningar från Västerås

  2. Tack för ännu en kontemplativ stund i ert härliga bageri! Innovativt och passionerat som alltid. Julbröden (vörtsurdegsbrödet och det med fikon och tranbär) var helt underbara med sötma och friskhet som möttes i ett härligt smakcrescendo. Njöt dem med eget rostat kaffe från Nicaragua (Maracaturra) med dottern hemma i Göteborg.
    Kram
    Anders

    1. Anders, det är så trevligt när du hälsar på. Ha nu en riktigt god jul med mycket gott bröd, kaffe och andra godsaker. Hälsningar från oss alla!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s