En vit jul med saftglögg

I morgon är det vår allra sista dag på det allra första året med Solhaga Stenugnsbageri. Sedan blir det stängt för semester fram till den 18 januari. Men här på bloggen blir det ingen semester, jag har mycket liggande som jag vill berätta om nu när jag äntligen får lite tid över.

Vi har bakat flera hundra bröd i dag, och jag vet inte om det kommer att räcka imorgon. Nästan allt är beställt på förhand, så det lär bli trångt i butiken. Därför såg jag till att klämma in ett litet saftglöggskok framåt kvällen. Det här ska nog hålla humöret uppe på köande kunder, tänker jag.

Saftglögg med tranbär och apelsin

1 liter tranbärssaft
1 apelsin i skivor
2 kanelstänger
5 g färsk ingefära, skalad och tärnad
10 hela kryddnejlikor
10 hela kardemummakärnor

Skala och tärna ingefäran. Stöt nejlika och kardemumma i mortel. Blanda allting i en kastrull och låt sjuda under lock i minst en halvtimme. Sila och häll upp på flaska. Serveras varm.

Och apropå flaska hann vi också ha en liten julavslutning med champagne och delikatesser från diMare i Halmstad. En extra skål för min syster Susanna och hennes Göran som fick en liten dotter igår. Lilla Smulan skulle egentligen inte komma förrän i januari, men hon blev en tidig julklapp i stället.

Så här fint var det tidigare i veckan.

Och inne är det också mysigt.

Myra och jag byggde en snögubbe. Med bagarmössa, solhagaförkläde och morotsnäsa från Ugglarps Grönt.

Mitt i julstöket gjorde Gustav semlor. Chefredaktör Malin från Mat & vänner kom och hämtade dem för fotografering.

Jag fattar inte hur vi har kunnat hålla på med ett bygge parallellt med bageriet den här hösten, men på något sätt verkar det ändå ha gått ganska bra. Calle skruvar ihop det sista under handfatet i nya badrummet på vinden. Ante och jag har målat i timmar varenda kväll för att det skulle bli klart till jul. Det blev det inte. Just nu finns ingen värme och ingen el, men imorgon flyttar vi upp ändå. Vi får väl ta på oss lite extra raggsockar, eller ett värmande bad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s