Dubbel chokladmousse med italiensk maräng och rostade hasselnötter

Dags att förbereda desserten till nyårsafton! Den här dubbla chokladmoussen med italiensk maräng och rostade hasselnötter gjorde jag till julbilagan i Hallandsposten och Hallands Nyheter. Jag blev bjuden hem till deras matskribent UllaMi Nyhus Wirén tillsammans med Lars och Guitta. Tillsammans lagade vi en middag, pratade mat och jultraditioner.


Roger Larsson fotade och Ulrika Ahlberg skrev texten, som tyvärr inte finns på nätet (jag har i alla fall inte lyckats hitta den).

Den här desserten är tjusig och fantastiskt god, särskilt om du använder riktigt fin choklad. Du kan frysa in portionsskålarna och förbereda garneringen innan – bara att ta fram, dekorera och servera! Jag gjorde två olika mousser (mörk choklad och mjölkchoklad). Man fryser in första lagret mousse i portionsskålar innan man häller på den andra moussen. Italiensk maräng är kronan på verket, men man kan givetvis göra det enklare för sig genom att garnera med bär eller riven choklad.

Chokladmousse, ca 4 portioner

200 g choklad av god kvalitet
1/2 dl mjölk
1/2 dl grädde
1 äggula
1 tsk socker
2 dl grädde, lättvispad

Hacka chokladen och lägg i en skål.

Värm 1/2 dl mjölk och 1/2 dl grädde i en liten kastrull. Vispa äggula och socker i en skål, häll på den varma gräddmjölken och blanda ordentligt. Häll tillbaka blandningen i kastrullen. Värm mycket försiktigt och vispa tills det tjocknar (här får man vara väldigt noggrann, det får inte koka, då blir moussen grynig).

Häll den varma blandningen över chokladen och rör till en slät massa. Låt svalna innan du blandar med 2 dl lättvispad grädde. Fördela i portionsskålar, använd gärna sprits för att undvika kladd.

Italiensk maräng
3 äggvitor
3/4 vatten
1,5 dl socker

Vispa äggvitorna och 1 msk socker till ett hårt skum.
Koka 3/4 dl vatten och 1,5 dl socker i några minuter. Mät gärna med termometer, blandningen ska bli 120-125°. Ta av från värmen och låt temperaturen sjunka till ca 115°. Häll sockerlagen i en tunn stråle ner i äggvitan under fortsatt vispning. Fortsätt vispa tills den svalnat. Spritsa eller klicka ut ovanpå chokladmoussen. Här kan du välja att frysa in desserterna om du förbereder några dagar innan.

Ta fram desserten och låt den tina lätt. Sätt färg på marängen genom att använda gasolbrännare eller ställa in den i ugnen på 250°C grillvärme i ca 1 minut. Dekorera med rostade hasselnötter och servera.

En bild från den fröjdefulla julen på Solhaga. Ante öppnar julchampagnen, i soffan sitter min mamma Bodil, Myra, min bror Kaspar med barnen Eben och Lo samt hustrun Alexandra. Granen såg mycket mindre ut när den var utomhus, men helt plötsligt tog den upp nästan hela rummet. Som alltid klädde vi den med röda äpplen (putsade med jordnötsolja för extra glans) och levande ljus.

2 reaktioner på ”Dubbel chokladmousse med italiensk maräng och rostade hasselnötter

  1. Julchampagnen ja …
    Vulgovarianten blir mer utdragen. Varannan calvados, varannan rom. Stora, oerhört juliga, glas och tv-deckare när nissar sussar.
    Du bist schön.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s