Spanskt lantbröd med durum

Den här veckan är det Moa som står för veckans bröd på Solhaga. Här är brödet som hon tog examen med på Burgården nu när hon gick ut bagare- och konditorutbildningen strax före jul.

Dag 1 – fördeg
660 g vatten
530 g vetemjöl
130 g durum fullkorn
130 g durumsikt
70 g oblandad rågsikt
30 g jäst

Kör i degblandare i cirka 5 minuter och ställ i kyl över natten.

Dag 2
70 g rågsurdeg
330 g vetemjöl
25 g salt

Blanda fördegen med rågsurdeg och vetemjöl, kör i maskin i cirka 8 minuter på låg hastighet. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 90 minuter, stöt samman degen en gång under tiden. Dela degen i tre bitar om cirka 750 gram. Rundriv och låt dem slappna av på bakbordet i cirka 15 minuter.

Kavla ut från hälften av bullen så att det bildas en flik som du sedan viker upp på brödet som en hätta. Pensla med lite olja precis under kanten på hättan så att den inte fastnar i brödet under avbakningen.

Låt bröden jäsa med hättan neråt på en bricka eller duk som du mjölar med fullkornsdurum. Baka av efter några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Gör tre snitt på hättan och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och grädda i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

Och så en liten rapport från renoveringen av vinden:

Det är fortfarande ganska mycket kvar att måla, men vi kämpar vidare. Tre lager linoljefärg ska på, och det tar sin tid. Jag kan knappt fatta att det kommer en dag då vi inte behöver kryssa mellan burkar, penslar, stegar och allsköns bråte. Men på måndag kommer JB med fönstren till takkuporna, och vi siktar på att bli något så när klara till dess.

Myras rum är det enda som är helt färdigt än så länge och hon är minst sagt spricknöjd. Det finns ju sovalkov med prinsessgardiner, rosa kuddar och en jättestor spegel att dansa i.

 

2 reaktioner på ”Spanskt lantbröd med durum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s