Dinkel & durum på plats i Halmstad

I dag har jag och Bea varit på di Mare i Halmstad, kånkat in det nyrenoverade skåpet och fyllt det med allsköns godsaker. Det blev ännu finare än vad jag hade vågat hoppas på! Från och med nu ska Solhagas bröd finnas där onsdag–lördag. Bland annat hade vi med oss den här veckans bröd – ett lantbröd med fin syra, bakat på fullkornsdinkel och durumsikt.

Dinkel & durum
600 g vatten
600 g vetemjöl
120 g siktat durummjöl
300 g fullkonrsdinkel
360 g vetesurdeg
30 g honung
10 g jäst
30 g salt

Blanda allt utom saltet i cirka 8 minuter i degblandare på låg hastighet. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 90 minuter, stöt samman degen en gång under tiden. Dela degen i tre bitar om cirka 700 gram. Rundriv och lägg dem med skarven uppåt på en bricka som du mjölar med ett grövre mjöl, vi använder durum fullkorn. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Snitta en fyrkant och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

Nu visar vi dem var skåpet ska stå, he he. Närmare bestämt i skyltfönstret på di Mare Delikatesser, som drivs av Stefan Johansson. Det är verkligen en fantastisk liten butik där man kan stilla allehanda cravings – ost, charkdelikatesser, choklad, lakrits, marmelader, olivolja, och så vidare. Klammerdammsgatan 13 i Halmstad är adressen.

Baksidan av den här skåpshistorien var att jag inte hann ta mig iväg till Sprinklergalan på Teater Halland i Varberg idag med föreläsning av Alexander Bard och andra intressanta personer. Sprinkler är ett nätverk för nyföretagande, och jag har blivit nominerad som ”en av fem framträdande entrepenörer” i Falkenbergs kommun. Man tackar och bockar! Men dygnet har ju tyvärr inte mer än 24 timmar, och den stora konsten är att prioritera rätt saker om det ska hålla i längden. Familjen, till exempel. Så nu sätter jag punkt, går till skolan och hämtar barnen. Här ska åkas skridskor tills det blir mörkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s