Levain med dill och Västerbottenost och en glad påsk

Ett annat gott bröd som vi bakade till påsken på Solhaga är denna fantastiskt goda levain med dill och hela bitar Västerbottenost. Passar perfekt till lax, eller till plockmat av olika slag.

Dag 1
Mata vetesurdeg

Dag 2 – Levain
280 g vatten
90 g vetesurdeg
500 g vetemjöl
Blanda i maskin cirka 5 minuter på låg hastighet. Låt jäsa upp ie nlätt inoljad plastlåda, det bör ta 4–6 timmar. Du har nu en levain du kan baka med direkt, eller sätta in i kylen för bak nästa dag.

Dag 3
700 g vatten
1260 g vetemjöl
875 g levain från gårdagen

38 g salt
70 g fryst dill
300 g Västerbottenost i tärningar (ca 15 x 15 mm)

Blanda levain, vatten och vetemjöl på låg hastighet i cirka 8 minuter. Om du är osäker på levainens jäskraft, tillsätt några gram jäst. Blanda i saltet och kör ytterligare 5 minuter. Allra sist blandar du i dill och ost på låg hastighet i ett par minuter.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 90 minuter, stöt samman degen en gång under tiden. Dela degen i tre bitar. Forma till limpor som du spetsar till i ändarna och lägger med skarven uppåt på en bricka som du mjölar med vetemjöl eller grahamsmjöl. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Gör ett snitt på längden och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

Och äntligen blev vi lite lediga efter en lång period av hårt arbete. När vi stängde på påskafton gick jag raka vägen i säng och sov några timmar. Som vanligt räddade mamma situationen och lagade mat åt oss allihop. Jag hade knappt hunnit tänka på vad vi skulle äta till påsk, så det är tur att levererar bröd till såna toppenställen som Laxbutiken i Heberg och di Mare delikatesser i Halmstad. Någonstans mitt i steget hade jag lyckats handla diverse godsaker:

Lyxiga laxdelikatesser från Laxbutiken.

Smörstekt levain med anklevermousse och mostarda (frukt i senapslag) från di Mare.

Och så lite ostar på det, också från di Mare. Min favorit just nu är en krämig vitmögelost med mild smak som heter Lucullus.

Vårens första picknick i Oktorp, på Myras begäran. Med var också min mormor Hanna, mamma Bodil, Ante, Max och så jag.

Obligatorisk äggmålning. Lite kuriosa: Tröjan som Max har på sig var Antes favorit när han var liten på 70-talet. Och den håller både form och färg, är inte det helt fantastiskt?

Årets skörd. Först Antes, inspirerat av Damien Hearsts dots. Sedan mitt monokroma ägg med fantasigräs. Max drog på med lite glitter och glamour, medan Myra satsade på en kråka.

En reaktion på ”Levain med dill och Västerbottenost och en glad påsk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s