Påskbröd med fikon och rostade hasselnötter

Det har stått på min lista i flera dagar att jag ska blogga, men det kommer alltid något emellan. Jag går upp supertidigt, packar kakor, skriver följesedlar, fixar med butiken, blandar degar, kör leveranser, hämtar mjöl, skriver recept, säljer bröd, håller kurs, bokar hantverkare för renovering av diskhörn. Jag har jobbat som en tok nästan två veckor i sträck nu och börjar bli lätt vimmelkantig. Men samtidigt är jag så otroligt glad att det går så bra med allting. Egentligen borde jag gå och lägga mig nu, men jag ska bara ge er receptet på påskbrödet innan det är för sent:

700 g vatten
1050 g vetemjöl
175 g grahamsmjöl
300 g rågsurdeg
20 g jäst
160 g rostade hasselnötter
160 g torkade fikon
35 g salt

Skär torkade fikon i bitar och blötlägg i kallt vatten i cirka en timme. Rosta hasselnötterna i 200° varm ugn i ca 10 minuter.

Blanda allt utom salt, fikon och nötter i cirka 8 minuter i degblandare på låg hastighet. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter. Lägg i fikon och nötter allra sist och kör ett par minuter så att det blandas in.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 90 minuter, stöt samman degen en gång under tiden. Dela degen i fyra bitar på cirka 60 gram styck. Rundriv, men nyp inte ihop skarven för hårt eftersom bröden ska spricka fint. Lägg dem med skarven neråt på en bricka som du mjölar med vetemjöl. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

Några axplock ur bilddagboken:

Vi har fått lite ordning på trädgården och som vanligt vid den här tiden på året kan jag inte låta bli att köpa julrosor i stället för påskliljor. Och så bara älskar jag den lilla bronsdamen som jag ropade hem på Hebergs Auktioner förra helgen.

Påskmarknad på Lilla Böslid i helgen. Jag sålde bröd mest hela tiden, men hann ändå med en snabb shoppingrunda bland de andra utställarna. Köpte lamm från Dönardalens delikatesser, ost från Skottorps mejeri, och en fantastisk liten halmtupp som ska få sitta utanför bageriet i påsk.

Vi har haft en hel del besök på Solhaga senast tiden. Restaurangakademien kom på studiebesök och lunch: Robert Sedig, Alexander Karlsson, Lazlo Szabo, Maria Edblad Rogell och Ulf Svensson.

Ante, jag och Mikael Jidenholm på Ugglarps Grönt kokar ihop en ny folkrörelse. Det låter inte så ödmjukt kanske, men varför inte lägga ribban högt när man ändå håller på? Mer om detta så småningom.

Och i går var jag på Falkenbergs Näringsliv och träffade mitt så kallade ”success-team” för första gången. Ett slags nätverk där företagare i grupper om åtta personer ska träffas under ett halvår och utbyta erfarenheter. I min grupp finns företagare som sysslar med allt från bussresor till underkläder och det ska bli otroligt kul att se vad denna blandning kan leda till. Från vänster: jag, Vitalia, Ulrika, Henrik, Ulrika, Gunilla och Roy.

Utsikt från kassan på Solhaga i eftermiddags. Sötaste påskflickorna!

2 reaktioner på ”Påskbröd med fikon och rostade hasselnötter

  1. Tack,Sara!
    Vi har precis smakat av bröden från dig. Mums goda allihop!
    Skall strax sätta en levaindeg med nya mjölet:)
    Så glad för min födelsedagspresent.
    Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s