Chokladbröd med Saint Agur och en titt bakom kulisserna

Nu när långhelgen närmar sig känns det passande att presentera förrförra veckans bröd på Solhaga. En av våra kunder frågade nämligen om vi inte kunde baka ett bröd med choklad. Och visst kunde vi det! Moa fixade receptet på ett bröd som visade sig funka fantastiskt bra till ostar. En bit Saint Agur till exempel, det blev en perfekt balans mellan den lätta sötman från brödet och sältan från osten.

Dag 1, poolish
250 g vatten
250 g vetemjöl
2 g jäst
Vispa ihop, täck över med plast och låt stå i rumstemperatur över natten. Om du har bråttom kan du tillsätta mer jäst, då tar det några timmar för poolishen att bli klar. Den ska dubbla sin storlek och precis börja sjunka ihop på mitten, då är den perfekt.

Bortgörning
500 g vatten
700 g vetemjöl
150 g oblandad rågsikt eller fint rågmjöl
25 g kakao
10 g jäst
28 g salt
150 g hackad mörk choklad

Blanda allt utom salt och choklad på låg hastighet i cirka 8 minuter. Blanda i saltet och kör ytterligare 5 minuter. Allra sist blandar du i chokladbitar på låg hastighet i ett par minuter.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 120 minuter, stöt samman degen en gång under tiden. Dela degen i fyra bitar. Rundriv och lägg med skarven neråt på en bricka som du mjölar med vetemjöl. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

Och ett litet tips – nyp inte ihop skarven för hårt när du rundriver bröd som ska spricka fint i ugnen.

Annars kan man säga att temat för den här veckan har varit ut med det gamla och in med det nya. Fast bageriet bara har funnits lite mer än ett år finns det saker som definitivt måste fixas iordning innan högsäsongen drar igång på allvar. Den här sommaren vet vi vad som väntar oss (tror jag iallafall), och det kräver att vi är extremt väl förberedda. Särskilt eftersom vi ska ha servering i trädgården också, och då måste allt funka perfekt med ansvarsfördelning och rutiner för allt spring hit och dit om vi ska kunna ge människor den ultimata fikaupplevelsen. Här ska ni få se vad som händer bakom kulisserna.

I lördags klockan två när vi stängde kom Calle med sina VVS-verktyg, och sedan Janzon från JK Plattsättning. Vi fick vinka adjö till den vackra, men ack så bedagade tapeten Elsagården nr 044-18 från Duros gammalsvenska kollektion. Jag kom ju från en bransch där fina kontor och inspirerande miljöer är ett måste och hade en vision om ett designbageri. Där till och med disken skulle bli en ren fröjd tack vare detaljer som den här tapeten. Jag hade hört att det skulle fungera att lacka tapet i våtutrymmen, men jag kan berätta för er alla att detta inte är någon bra idé. Helt värdelös faktiskt. Undvik även vita laminatskivor med inbyggnadshoar, de går lätt sönder och blir fula.

Och i dag såg det ut så här i vårt nya fina diskhörn med stora kakelplattor (30 x 60 cm) på väggen och splajdans ny rostfri diskbänk från Landskrona rostfria. Och en ny lärling också, ett stort och hjärtligt välkommen till Josefin! Hon ska vara hos oss på tisdagar framöver och lära sig allt om hur vi jobbar.

Det kanske inte ser så märkvärdigt ut, men för oss är det lite revolution. Ett dött hörn med litet handfat och slentrianmässigt skräp byttes till fixa-fika-station. Även här med ny diskbänk från Landskrona rostfria, som jag varmt måste rekommendera. Superfin kvalitet på bänkarna. Och så en Coffee Queen med vattenkoppling och löstagbar termos. Här ska kokas kaffe så det står härliga till!

Och ovanpå stenugnen har våra käraste snickare JB och Peter fixat en jättefin hylla till allt skrammelporslin.

En stunds målning hann jag med också ikväll efter middagen. Vi har jobbat hårt även på utsidan med trädgård och uppfräschning av diverse ställen. Äntligen blev jag klar med det faluröda på bageriets östra fasad. Ser ut som rena drömmen!

6 reaktioner på ”Chokladbröd med Saint Agur och en titt bakom kulisserna

 1. Höll tillgodo med Saint Agur på tallrik. Med sylt på bär från mormors trädgård. Det dög. Sedan kommer andra dagar, med bröd. Med choklad.

 2. Hej!
  Vad roligt med ett chokladbröd! Man blir ju lite sugen på att pröva själv. Trevlig blogg du har! Kommer garanterat tillbaka.

  / Surdegsmakar’n

 3. Hej! Jag har startat en grupp på Facebook för Sveriges alla Bak- & Matbloggar (http://www.facebook.com/groups/289001334523696/ ). Tanken med gruppen är att stärka gemenskapen mellan bloggare (inom mat och bak) och därmed hitta en plats där vi alla kan diskutera, hjälpa, tipsa och prata om allt annat som hör blogglivet till. Vore jättekul om även du skulle vilja vara med. Klicka på länken och begär att gå med.
  Ha en härlig dag!
  Kram, Lisa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s