Bondbröd med fullkornsvete

För ett par veckor sedan bakade vi ett veckans bröd på ett nytt mjöl från Berte Qvarn – extra finmalet fullkornsvete. Den höga vattenupptagningsförmågan ger ett saftigt och smakrikt bröd med lite mörkare inkråm. Därför vakde vi att kalla det bondbröd. Det känns rustikt på något sätt.

500 g vatten
500 g vetemjöl
200 g finmalet fullkornsvete (alternativt 100 g vetemjöl och 100 g grahamsmjöl)
100 g oblandad rågsikt (eller fint rågmjöl)
250 g vetesurdeg
10 g jäst
20 g salt

Blanda allt utom salt på låg hastighet i cirka 8 minuter. Blanda i saltet och kör ytterligare 5 minuter.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 120 minuter, stöt samman degen en gång under tiden. Dela degen i två bitar. Forma till runda bröd och lägg med skarven uppåt på en bricka som du mjölar med vetemjöl eller grahamsmjöl. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Gör lite snitt kors och tvärs och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

För övrigt hade jag tänkt att sitta framför datorn hela eftermiddagen i dag och komma ikapp med bokföring, blogg och e-post, men det är så varmt just nu att jag bara vill vara ute. Så jag och Ante åkte till Laxbutiken och käkade lunch på deras nya fina uteservering, och sedan blev det spontankaffe hemma hos Lisa Lemke i sprillans nya huset.

Lisa hade också tänkt att sitta framför datorn och komma ikapp, men vi kom fram till att vi allra mest behövde en riktigt lång kaffepaus.

Nu är det dags att hämta Myra och byta om till arbetskläder, för strax börjar mitt pass i bageriet. Bland annat kommer Lisas make Marcus Nordgren och hälsar på. Han är ju kock och har hjälpt oss med fantastiskt goda mackor tidigare, och nu är det dags att planera lite nya godsaker inför sommaren.

10 reaktioner på ”Bondbröd med fullkornsvete

  1. Nu har jag testat detta bröd och det blev så sjukt gott! :-)
    Tog hälften dinkel från wapnö och hälften ”vanligt” vete från Saltå och fullkornsvetet var också ifrån wapnö.
    Tack för inspiration och en mkt bra blog!

    1. Nej, du har alldeles rätt! En bra tumregel är 20-25 gram salt per kilo mjöl (även mjölet i surdegen ska räknas in). Nu har jag rättat till felet.

  2. Sara & Co! Tack för att ni räddade min midsommartårta när vaniljkrämen inte ville ”sätta” sig! Ni är bara BÄST!!!

  3. Testade propotionerna, fast körde bara med vetemjölspecial. Är helt ny med surdegsbaket, har en surdeg gjord på rågsikt. Brödet blev helt fantastiskt med lite rosmarin i. Tack för inspirationen, älskar din blogg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s