Rabarber med nötter och färsk ingefära

Vi har precis kommit hem från långhelg i Stockholm, där vi har fått hänga med två av våra favoritfamiljer. Hos Rippes i Saltsjöbaden blev det båt i skärgården, mat och drinkar på Holmen kök & bar, bad i familjens nybyggda pool och sömn i det nybyggda gästhuset. Som taget ur Solsidan på teve, fast mer avslappnat.

Och från detta supermoderna palats i glas och betong åkte vi till Hässelby och familjen Frimans sekelskifteshus. Där blev det lunch och fika med färskplockad rabarber som tillagades på följande vis:

Skölj och skär rabarber i bitar, lägg ett rejält lager i smord långpanna.
Strö över hackad färsk ingefära, cirka 1 tesked per kvadratdecimeter i pannan.
Lägg följande i en bunke och blanda till smulig konsistens:
3 dl havregryn
150 g smör
1,5 dl socker
200 g hackade nötter
Baka i 200° i 20–25 minuter, och servera med glass och grädde. Min vän Karro informerade med eftertryck om att vaniljsås inte är ett lämpligt val till denna rätt.

Gemensamt för båda familjerna (eller oss alla tre egentligen, och typ alla andra familjer vi känner) är detta husfixande som ständigt pågår. Vi har ju själva hållit på ganska hysteriskt, och när man kommer hem till någon annan så ser man det plötsligt lite utifrån. Varför utsätter man sig för det här? När tar det slut? Och blir man nöjd då? Jag har inget bra svar på den frågan, men den tål att tänkas på.

Karro och jag pysslar med rabarber i familjen Frimans pyttelilla 50-talskök som vem som helst skulle rivit ut ögonaböj, helst innan inflyttning. Jag tycker att de är kloka som sparar det i stället för att sätta in något fräscht från IKEA.

Huset heter Granebo och har nyligen byggts ut med en matsalsdel och extra sovrum på övervåningen. Fönstren är i gammal stil, specialtillverkade och mycket vackra. Golvet är såpskurad gran.

Ante och Tobias diskuterar värmesystem medan rabarbern svalnar. Man tröttnar liksom aldrig på att utbyta erfarenheter från husfixet.

Och så här fint är det från utsidan, målat med Falu rödfärg. Mer om huset kan man läsa på Granebos blogg.

Trädgården är fortfarande kaos, men vad gör det? Myra hittar genast en varm sten att meditera på, och jag får ta över när hon är klar.

Ljus och rymd i Saltsjöbaden.

Jag bara älskar de röda Ålandstolarna och gardinen av Stig Lindberg som Håkan och Amanda har valt som kontrast till det vita.

Oj, vad härligt med lite avkoppling. Jag måste ha slappnat av rejält, för nu ligger jag helt däckad med 39 graders feber, vilket inte alls passar mitt schema den här veckan. Men man får väl ta det som det kommer, lägga sig platt och vänta på bättre tider.

2 reaktioner på ”Rabarber med nötter och färsk ingefära

  1. Vilken kalashelg det blev! Samt väldigt tomt när ni hade åkt. Kom snart tillbaka samt köp nu en crosstrainer, det är du värd. Kram från hela gänget/A

  2. Jag kommer nu att laga snodda rabarber (som jag då lagt rabarber på) med ingefära till mitt norskebesök. Tack.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s