Fel råg

I dag blev allting fel. Det var en riktigt dålig dag faktiskt. Det är min trågarvecka i bageriet, vilket betyder att man börjar klockan 06 med att blanda en massa deg. Då måste man vara lite skärpt, och det var jag verkligen inte. Efter några ovanligt långa arbetsdagar är jag helt enkelt lite suddig i kanten och känner mig allmänt inkompetent och opålitlig.

När jag skulle väga upp mjölet till Ljus råg tyckte jag att det såg lite mörkare ut än det borde. Och mycket riktigt, jag hade öst ner oblandad rågsikt i blandaren i stället för vetemjöl. Vi märker våra säckar på kortsidan, och där hade jag någon annan dag då jag inte heller var skärpt skrivit ”eko vete”. Aj då.

Jag fiskade upp så mycket av mjölet jag kunde och hämtade en ny säck. Glad i hågen blandade jag på, öppnade sedan locket och fick en mindre chock. Det var ett klet utan dess like. Det visade sig att den nya säcken också var felmärkt. Nu är det dags att skärpa sig, sa jag inombords, men inte ens detta hjälpte. Bara några minuter senare var jag i full gång med att blanda ihop frukt & nöt, utan degvätska. Och så fortsatte dagen i samma klantiga stil. Jag kom inte ihåg om jag hade lagt någon jäst i foccacian, glömde ställa in levainen i kylen, och avslutade dagen med att dammsuga under mjölvagnen, utan att märka att slangen till själva dammsugaren hade lossnat. Där låg jag alltså på knä och ”dammsög” med ett lösryckt munstycke, vilket de andra tyckte såg fruktansvärt roligt ut. Jag kan förstå det.

I vilket fall hivade vi ner fuldegen i en plastlåda, lät den jäsa lite, slog upp den till limpor i form. Och det blev ju bröd av det också. Så gott att vi faktiskt kommer att sälja det i butiken i morgon.

Blötläggning
340 g vatten
160 g krossad råg
100 g vetemjöl
20 g salt
125 g linfrö
Blanda ihop och låt stå över natten.

Bortgörning
330 g vatten
500 g fint rågmjöl
160 g rågsurdeg
10 g jäst
5 g malen pomerans
30 g honung

Kör i blandaren på långsam hastighet i 5 minuter, sedan snabbare i 5 minuter. Lägg degen i en inoljad plastlåda och låt vila i 60 minuter. Vi vägde upp 650 g bröd, rullade i vetemjöl och lade i formar. Bakade i 200° i cirka 40 minuter. Resultatet blev ett jättefint rågbröd, som påminner om det danska rågbrödet vi bakar.

Efter en sådan här dag behöver man verkligen tjuvröka. Jag invigde det nyinköpta venus-askfatet som jag köpte i min favoritbutik Prästgården 101 här i Slöinge.

Och från samma butik kommer också våra nya cafémöbler. Många har redan frågat var vi har köpt dem, så nu vet ni. Vi har redan haft smygpremiär med ganska många fikagäster de senaste dagarna. Men nästa vecka smäller det. Då blir det premiär på riktigt för våra nya supergoda mackor med lokala delikatesser.

En reaktion på ”Fel råg

  1. Haha Sara! Vad härligt att läsa att det inte bara är jag som klantar till det ibland, jag skrattade högt när jag läste om din dammsugning;) Själv har jag haft en riktig brännanatt på jobbet. Inte nog att jag brände ett helt stick med frallor och ett rambröd, jag brände mig på armen oxå, riktigt rejält! Kämpa på i erat mysiga bageri å hälsa min kära lillasyrra Moa å de andra hos er!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s