Afternoon tea med tranbärscookies

I dag jobbade vi undan så duktigt i bageriet att vi kunde unna oss en lyxig afternoon tea med nybakade tranbärscookies. I dag kom nämligen leveransen med superlyxiga téer från Maison de The Theodor. Mycket exklusiva med riktigt raffinerade kombinationer av teblad, frukt och blommor. Perfekt att ge bort eller unna sig själv en ruskig höstkväll under filten.

Theodor grundades i Paris 2002 av fransmannen Guillaume Leleu, som låtit sig influeras av både viktorianska och asiatiska traditioner på sina resor världen över i jakten på de allra bästa smakerna och kvalitéerna.

Hela nio sorter har vi köpt in, och framöver blir det inte lätt att välja kan jag säga, för samtliga sorter hamnar också på vår fikameny. Vad sägs om rosa burken med fruktté av hibiskus, vinbär, ananas, banan och torkade körsbär? Eller kanske den svarta burken med kokosnöt, pistage, choklad, rosa kronblad av pion, hackade mandlar och kokosflingor?

Valet just den här eftermiddagen föll till slut på den gröna burken med ett grönt te med fikon, lotusblomma och citron, vilket passade helt perfekt till kakorna.

Tranbärscookies

100 g smör
100 g strösocker
100 g farinsocker

100 g vetemjöl
40 g fullkornsdinkel
80 g havregryn
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bikarbonat
1 ägg

70 g fin mörk choklad
30 g tranbär
30 g valnötter

Hacka mörk choklad, tranbär och valnötter ganska fint, och lägg i en skål. Blanda smör, socker och farinsocker i en annan skål till en jämn massa. Blanda de torra ingredienserna, och tillsätt dem tillsammans med ägget. Blanda slutligen i de hackade ingredienserna och knåda alltihop till en smidig deg.

Rulla till en längd, och låt den ligga kallt en stund, antingen i kyl eller frys. Skär i centimetertjocka skivor som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Tänk på att kakorna flyter ut lite i ugnen, så lägg dem inte för tätt. Baka i 200° i 10–15 minuter.

Några tumregler för bryggning av te
Svart te: 90° vatten i 3 minuter
Grönt te: 60° vatten (för att undvika skållning av bladen) i 3 minuter

Den här veckan säger vi dessutom hjärtligt välkommen till Emma Tengler som kommer att jobba en hel del på Solhaga i framöver. Hon har gått Estetisk linje med inriktning Stylist på Drottning Blankas gymnasieskola i Falkenberg, så jag kunde lugnt lämna över allt fix med teburkar och butiksskyltning till henne. Och om hennes ansikte verkar bekant för lokala bloggläsare, så kan det bero på att hon blev vald till Halmstads Lucia 2010.

En reaktion på ”Afternoon tea med tranbärscookies

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s